Genkse openbare verlichting kan energie-efficiënter

EDF Luminus voerde nachtvluchten uit boven de stad Genk om de openbare verlichting in kaart te brengen en zo een duurzaam en energie-efficiënt lichtplan uit te werken.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #EDF Luminus, #energie-efficiëntie, #LED, #openbare verlichting, #Stad Genk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stad Genk )

ENGINEERINGNET.BE - Openbare verlichting is in heel wat steden en gemeenten verantwoordelijk voor het grootste deel van het elektriciteitsverbruik. In Genk bedroeg de kost voor de openbare verlichting ongeveer 25% van de totale energie-uitgave voor elektriciteit.

De stad Genk en EDF Luminus werken samen om expertise uit te wisselen en concrete duurzame en innovatieve projecten te ontwikkelen rond smart cities. De beoogde voordelen zijn talrijk: het comfort en de veiligheid van de burgers verhogen, het energieverbruik optimaliseren, het duurzaam investeren in slimme technologieën en het aanpakken van de lichtvervuiling.

De stad Genk kan 10%, ofwel jaarlijks bijna 60.000 euro besparen en haar ecologische voetafdruk verkleinen door 100 ton CO2-uitstoot te vermijden. Dit is mogelijk dankzij een aantal eenvoudige maatregelen zoals aanpassingen door te voeren aan de verlichtingsregimes enerzijds en het vervangen van kwikdamplampen door energiezuinigere exemplaren anderzijds.

Nachtvluchten toonden aan dat het dag-, avond- en nachtregime van de openbare verlichting op verschillende tijdstippen werd geactiveerd in verschillende delen van de stad, zonder enige verklaring voor die verschillen.

Daarom wordt voorgesteld de verlichtingsregimes te harmoniseren en ook de verlichting van monumenten mee op te nemen in deze regimes, wat tot op heden niet het geval is. Concreet wordt voorgesteld het avondregime niet langer tot middernacht te laten lopen, maar tot 22:30 u.

Daarnaast wordt voorgesteld ’s ochtends de verlichting om 6:30 u te laten opkomen in plaats van om 8:30 u. Dit moet de algemene veiligheid van verplaatsingen in de ochtend ten goede komen, en dan vooral voor zwakke weggebruikers.