Duurzaam asfalt om snel fietspaden aan te leggen

Heijmans is de ontwikkelaar van dit duurzame asfalt: een eenlaags asfaltconstructie dat herbruikbaar is en voor het eerst in Nijmegen wordt toegepast.

Trefwoorden: #asfalt, #duurzaam, #Duurzaam asfalt, #Heijmans, #Recoflex Vélo, #snelfietsroute

Lees verder

Techniek

( Foto: Heijmans )

ENGINEERINGNET.NL - De gemeente Nijmegen krijgt een nieuw innovatief fietspad aan de Hatertseveldweg. Het nieuwe type asfalt heet Recoflex Vélo en is speciaal ontwikkeld om in een kort tijdbestek (snel)fietsroutes aan te leggen of bestaande fietspaden te vernieuwen.

Snelfietsroutes zijn een nieuw en snelgroeiend fenomeen in de Nederlandse infrastructuur. De ambitie in Nederland is om voor 2025 in de belangrijkste stedelijke regio’s van Nederland 675 kilometer aan nieuwe snelfietsroutes aan te leggen.

Om hierop in te spelen heeft Heijmans de asfaltoplossing Recoflex Vélo ontwikkeld, waarmee (snel)fietsroutes kunnen worden aangelegd of vernieuwd. Het is ook geschikt om bestaande klinkersstraten of onverharde wegen om te vormen tot fietspaden.

Nijmegen, uitgeroepen tot beste fietsstad 2016, is de eerste gemeente in Nederland waar Recoflex Vélo wordt toegepast. Wethouder Harriët Tiemens van gemeente Nijmegen: "We zitten niet stil en gaan door met het verder uitbreiden van ons unieke netwerk van snelfietsroutes, dat bijdraagt aan een duurzaam bereikbaar Nijmegen."

"Het is goed om te zien dat Heijmans zorgt dat de fietspaden goedkoper, sneller en duurzamer aangelegd kunnen worden. Bovendien kunnen nu de bomen langs de Hatertseveldweg behouden blijven," aldus Tiemens.

Door gebruik te maken van de draagkracht van de bestaande ondergrond - weg of fietspad - en hierop een eenlaags asfaltconstructie aan te brengen, is Recoflex Vélo voordeliger dan traditionele asfaltoplossingen.

Het bespaart op graafwerkzaamheden, aan- en afvoeren van funderingsmateriaal en het aanbrengen van een of meerdere asfaltlagen. Ook hoeven wegen minder lang afgezet te worden en dat zorgt voor minder hinder voor de omgeving. Aan het einde van de technische levensduur kan Recoflex Vélo weer hergebruikt worden in nieuw asfalt.

Heijmans zal 13 tot en met 16 juni aanwezig zijn op ‘Velo-city’, het grootste fietscongres ter wereld dat dit jaar in Nijmegen en Arnhem wordt gehouden, om toelichting te geven op de uiteenlopende (fiets)producten en diensten die het bedrijf aanbiedt, zoals BikeScout, Go-Light Avenue en Recoflex Vélo.