Horecazaken begeleiden naar energie-efficiëntie

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft samen met Horeca Vlaanderen de eerste sectorale energiebeleids­overeenkomst of ‘mini-EBO’ gelanceerd.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #besparing, #café, #energie, #energie-efficiëntie, #energieverbruik, #Horeca, #hotel, #restaurant, #terugverdienen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaams energieagentschap voorziet de Vlaamse horecasector van middelen om in twee jaar tijd duizend horecazaken te begeleiden naar een betere energie-efficiëntie.

Het Vlaams regeerakkoord 2014-2019 voert een ambitieus energiebeleid. De Vlaamse overheid biedt sinds 2014 energiebeleidsovereenkomsten aan grote bedrijven met als doel ze structureel energie-efficiënter te maken.

Vlaanderen telt meer dan dertigduizend horecazaken, wat de sector tot een grote energieverbruiker maakt. Omdat het niet mogelijk is met duizenden KMO’s tegelijkertijd een EBO af te sluiten, lanceert minister Tommelein vandaag de eerste sectorale EBO.

Tommelein: “Energie-efficiëntie is de eerste pijler van het Vlaamse energiebeleid. Met deze mini-EBO kunnen we ook in kleinere bedrijven concrete energiebesparingen realiseren. We sluiten deze keer geen overeenkomst af met een bedrijf, maar met de sectorfederatie.”

Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen: “Uit onze samenwerking met het KOALA-project hebben we een aantal direct toepasbare ingrepen geselecteerd die we op grote schaal kunnen implementeren in de sector.”

De voorbeelden met de kortste terugverdientermijn (tvt) zijn de vervanging van verlichting door LED’s (tvt +/- 1,1 jaar), het isoleren van leidingen voor sanitair warm water en verwarming (tvt +/- 1,8 jaar) en het plaatsen van radiatorfolie (tvt 1 à 2 jaar).

Voor een periode van twee jaar trekt de Vlaamse overheid een budget uit van 144.900 euro.