Reizen met OV-chip mobiel vervangt plastic OV-chipkaart

Reizigers die van het openbaar vervoer gebruik maken kunnen nu in- en uitchecken met hun mobiel, wat een OV-chipkaart in de portemonnee overbodig maakt.

Trefwoorden: #contactloos betalen, #KPN, #NFC SIM-kaart, #openbaar vervoer, #OV-chipkaart, #OV-chip mobiel, #plastic OV-chipkaart, #Translink, #Vodafone

Lees verder

Techniek

( Foto: KPN )

ENGINEERINGNET.NL - Zo’n 89% van de Nederlanders heeft een smartphone. Dankzij de NFC SIM-kaart van KPN is er steeds meer mogelijk met een smartphone, zoals contactloos betalen en in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Hierdoor worden plastic kaarten overbodig en vervangt de smartphone de portemonnee of zelfs de sleutelbos.

KPN, alle openbaar vervoerders, Vodafone en Translink zijn op 22 mei gestart met de introductie van OV-chip mobiel. Na de Rabobank (Rabo Wallet) is dit de tweede grote klant op het NFC-platform van KPN met grote potentie.

Tijdens de opstartfase kunnen gebruikers van OV-chip mobiel alleen nog tegen vol tarief reizen met automatisch opladen. De introductie van andere mogelijkheden (bijvoorbeeld handmatig saldo opladen vanuit de app) staat hoog op de ontwikkelagenda. Andere toepassingen, zoals de studentkorting en de NS business card, worden in de loop van 2017 en 2018 geïmplementeerd.

OV-chip mobiel biedt reizigers voordelen. Ze zien in de OV-chip mobiel app of ze in- of uitgecheckt zijn. Of kunnen controleren wat hun actuele saldo is.

Maar er wordt ook al gewezen op mogelijke nadelen. Zo zou dit nieuwe snufje het nog aantrekkelijker maken om een smartphone te stelen, aangezien het de waarde van de smartphone verhoogt.

De OV-chip mobiel app is te downloaden voor Android-gebruikers via de Google play store. Tijdens de installatie wordt direct gekeken of je toestel geschikt is en of je de juiste NFC SIM-kaart hebt.