VUB reikt eredoctoraten uit aan grensoverschrijdende wetenschappers

De VUB reikt dit jaar eredoctoraten uit aan geëngageerde wetenschappers die hun eigen discipline overstijgen en aan personaliteiten die in de maatschappij grenzen hebben verlegd.

Trefwoorden: #Deirdre N. McCloskey, #eredoctoraat, #Gary T. Marx, #Jan Terlouw, #onderzoek, #Paul Ginsparg, #universiteit, #VUB, #wetenschap, #Willem van Mechelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Gisteren werden de VUB-eredoctoraten uitgereikt aan de Nederlandse schrijver en ex-politicus Jan Terlouw en naar vier topwetenschappers: econome Deirdre N. McCloskey, fysicus Paul Ginsparg, arts en expert sociale geneeskunde Willem van Mechelen en socioloog Gary T. Marx.

In het najaar krijgen de Italiaanse politica en activiste Emma Bonino en de inwoners van het eiland Lampedusa ook nog een eredoctoraat.

VUB-rector Caroline Pauwels: “Het hele academiejaar staat in het teken van Break down the walls, en dat trekken we door in onze eredoctoraten. In mijn eerste academische rede als rector lanceerde ik een warme oproep om muren te slopen, muren tussen de universiteit en de samenleving, maar ook muren tussen wetenschappelijke disciplines onderling. Want alleen zo kunnen we maatschappelijke en wetenschappelijke problemen helpen oplossen.”

De vier grensoverschrijdende wetenschappers die samen met (jeugd)schrijver en ex-politicus Jan Terlouw een VUB-eredoctoraat ontvingen, hebben alle vijf hun eigen domein verbonden met andere disciplines en door verrassende invalshoeken nieuwe inzichten gecreëerd.


Op de foto (vlnr.):
Willem van Mechelen, Jan Terlouw, Paul Ginsparg, Deirdre N. McCloskey en Gary T. Marx.

Over de eredoctoraten:
Deirdre N. McCloskey

De Amerikaanse econome Deirdre N. McCloskey (1942) is momenteel professor aan de University of Illinois at Chicago (UIC). Ze heeft het economisch onderzoek verrijkt en verbreed met nieuwe inzichten. De jongste jaren ligt haar focus op de rol die waarden en ideeën spelen in de historische ontwikkeling van markten.

Paul Ginsparg
De Amerikaan Paul Ginsparg (1955) is een natuurkundige actief in het domein van de theoretische hoge-energiefysica (Cornell University). Maar hij is vooral bekend als de vader van het arXiv, een absolute pionier inzake open acces informatieverspreiding. Paul Ginsparg startte het arXiv in 1991.

Willem van Mechelen
De Nederlander Willem van Mechelen (1952) is hoogleraar Sociale Geneeskunde, met focus op de bedrijfs- en sportgeneeskunde (VU Amsterdam). Zijn onderzoek heeft betrekking op gezondheidspreventie, sportletsels (preventie en behandeling) en de socio-economische aspecten van beweging.

Gary T. Marx
De Amerikaanse socioloog Gary T. Marx (1938) is professor emeritus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij zorgde voor grensverleggende inzichten in het onderzoek en het denken over surveillance. Hij verwierf grote bekendheid met zijn boek ‘Undercover: Police Surveillance in America’ (1988).

Jan Terlouw
Jan Terlouw (1931) staat wellicht het meest bekend als (jeugd)boekenschrijver, met klassiekers als Koning van Katoren en Oorlogswinter. Hij groeide als kind op tijdens de tweede wereldoorlog en dat heeft een diepe indruk op hem gemaakt.
Na zijn studie wis- en natuurkunde begon hij aan een succesvolle academische carrière. Zijn wetenschappelijke ingesteldheid heeft hem nooit meer losgelaten, ook niet in de jaren dat hij aan politiek deed, als een van de boegbeelden van de partij D66.”

Emma Bonino en de inwoners van Lampedusa
Emma Bonino (1948) is een van de belangrijkste figuren van het liberale radicalisme in de moderne geschiedenis van Italië. In 1994 werd Bonino Europees Commissaris. In die functie was ze bevoegd voor het vluchtelingenbeleid. Tussen 2006 en 2008 was ze minister van Europese Zaken en Internationale Handel in de regering-Prodi en tussen 2008 en 2013 vicevoorzitter van de Italiaanse Senaat. Ze lag mee aan de basis van de inwerkingtreding van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het eredoctoraat voor Emma Bonino sluit naadloos aan op het eredoctoraat voor de inwoners van Lampedusa. De jongste twee decennia zijn ongeveer 400.000 vluchtelingen op het eiland aangekomen, en spoelden duizenden drenkelingen aan op de kusten. Dit heeft een grote impact op het leven van de inwoners van Lampedusa. Ze hebben als eilandbewoners en vissers altijd al een traditie gehad om mekaar te helpen.