AZ Turnhout gaat opereren met wegwerp-instrumenten

AZ Turnhout stapt als eerste ziekenhuis in Europa in een studie van de medische firma Depuy rond instrumenten die maar één keer gebruikt worden.

Trefwoorden: #AZ Turnhout, #CO2-uitstoot, #Erik Vanlommel, #instrumenten voor éénmalig gebruik, #operatie, #wegwerpinstrumenten

Lees verder

Nieuws

( Foto: AZ Turnhout )

ENGINEERINGNET.BE - Dr. Erik Vanlommel zal dit materiaal tijdelijk voor de studie gebruiken bij het plaatsen van totale knieprotheses.

Bij het gebruik van traditioneel materiaal komt veel kijken. Na de operatie moet het een hele weg afleggen voor de hersterilisatie. Dat steriliseren vraagt ook veel verbruik van water en reinigingsproducten.

Uit een studie bij Amerikaanse ziekenhuizen die al met instrumenten voor eenmalig gebruik werken, blijkt dat zij 3% minder CO2 uitstoten dan ziekenhuizen die het materiaal hersteriliseren.

Er zijn nog veel voordelen verbonden aan het gebruik van wegwerpinstrumenten. Ten eerste winnen ziekenhuizen heel wat tijd doordat hersterilisatie niet nodig is en de onderdelen van het materiaal nadien niet teruggelegd moeten worden in ingewikkelde sets.

dr. Vanlommel: “De operatie zal ook eenvoudiger en sneller verlopen. Aangezien we de instrumenten eenmalig gebruiken, is er een gewaarborgde kwaliteit en is het materiaal zelfs accurater dan herbruikbare instrumenten. De eenmalige instrumenten worden daarnaast kant-en-klaar aangeboden, terwijl traditioneel materiaal na de sterilisatie onderdeel per onderdeel in de operatiekamer aankomt. Er is dan altijd nog wat montagewerk nodig.”

Een ander belangrijk voordeel is dat personeel in de operatiekwartier minder zwaar belast zal worden. De operatieverpleegkundigen zullen minder zwaar materiaal moeten optillen. Traditioneel materiaal komt vaak aan in zware dozen, die goed zijn voor een gemiddeld gewicht van 40 kilogram. De kits met het wegwerpmateriaal wegen slechts 4 kilo.

Werken met eenmalig materiaal heeft geen invloed op het eindresultaat van de operatie.