RSB-certificaat voor vloeibare biofuel uit hout

Houtgebaseerde vloeibare biofuels van UPM Biofuels zijn door RSB gecertificeerd voor duurzaamheid.

Trefwoorden: #biodiesel, #biofuel, #certificatie, #duurzaamheid, #FSC, #hout, #nafta, #pulp, #RSB, #UPM Biofuels

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - UPM Biofuels gebruikt ruwe tallolie, een residu van de pulpproductie om zowel biofuels als biomaterialen te produceren in zijn Kaukas bioraffinaderij in het Finse Lappeenranta.

Het RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials) certificaat slaat op UPM’s BioVerno diesel en nafta maar ook op de productie van terpentijn en pitch in nevenstromen. De RSB-certificatie beoordeelde de duurzaamheid van de biofuels tegen een dozijn principes waar talrijke stakeholders achter staan. Naast besparingen in broeikasgassen slaan die ook op biodiversiteit, mensenrechten en het nemen van zijn sociale en milieuverantwoordelijkheden doorheen de hele waardeketen.
  
RSB is een door de Europese Commissie erkend vrijwillig schema waarmee men kan aantonen te werken overeenkomstig de criteria van de EU Renewable Energy Directive. RSB-certificatie kan ook gebruikt worden om de duurzaamheid van biomaterialen voor niet-energetische toepassingen te verifiëren.

“Dit is de eerste certificatie van biofuel die geproduceerd is uit houtgebaseerde grondstoffen”, stelde Rolf Hogan, Executive Director van RSB. UPM Biofuels kreeg eerder al duurzaamheidscertificaten onder het Finse National Sustainability Scheme, de ISCC EU en ISCC PLUS (International Sustainability and Carbon Certification) schema’s. De verschillende certificaties vullen elkaar aan.

“Wij zijn de enige biofuel producent die zich schikt naar beide schema’s én een nationaal schema," aldus Maiju Helin, hoofd van de veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit bij UPM Biofuels.
 
Vergeleken met fossiele brandstoffen, komen er bij de UPM BioVerno in heel de levenscyclus 80% minder broeikasgassen (CO2) vrij. UPM BioVerno nafta kan gebruikt worden als biocomponent in benzine of als bouwsteen voor bijvoorbeeld bioplastics. Deze derdegeneratie biofuels zijn producten van een reststroom van de pulpproductie.


ACHTERGROND
UPM’s Kaukas Lappeenranta Bioraffinaderij begon zijn productie in januari 2015 en heeft een jaarcapaciteit van 120 miljoen liter biofuel. UPM bekijkt de mogelijkheid om volhout te gebruiken om biofuels aan te maken. RSB aanvaardt echter enkel FSC-gecertificeerd hout als duurzame feedstock voor biofuel productie en die gecertificeerde volumes zijn op dit ogenblik vrij beperkt in Finland.

Op 16 mei tekenden UPM en FSC een partnership-akkoord tijdens de FSC international members meeting in het Finse Karkkila. Het akkoord mikt op een groei van de FSC-gecertificeerde houtvoorraad. UPM zette in 2012 al een FSC groepscertificatie schema op om Finse bossen in privé-eigendom te certificeren. In 2016 dekte dit schema -FSC C 109750- ondertussen zo’n 300.000 hectaren.