59% energiebesparing door renovatie rioolgemaal

De renovatie van hoofdrioolgemaal Tuikwerd levert de gemeente Delfzijl een energiebesparing van 59% op. Het gemaal kreeg efficiënte HR-pompen, duurzaam leidingwerk en slimme software.

Trefwoorden: #afvalwater, #energiebesparing, #InnBlue, #pompen, #renovatie, #rioolgemaal, #slimme software, #sturing, #Tuikwerd, #YP Your Partner

Lees verder

Nieuws

( Foto: YP Your Partner )

ENGINEERINGNET.NL - Deze renovatie was een samenwerking tussen verschillende bedrijven, waaronder water- en afvalwatertechnologiebedrijf InnBlue, aannemer Remondis en softwareleverancier YP Your Partner.

Gemeente Delfzijl had als randvoorwaarde dat de renovatie van het gemaal hoog rendement moest opleveren, waaronder energiebesparing en een reductie op onderhoud.

Daarom heeft InnBlue in het voortraject een Total Cost of Ownership-analyse (TCO) gemaakt over aanschaf, energie en onderhoud. In de TCO-analyse wordt per situatie deze drie factoren geanalyseerd voor een periode van 7 tot 15 jaar. Door te kijken naar het effect over een langere periode zet de gemeente in op een langdurige besparing.

Uit de TCO-analyse kwam naar voren dat nieuwe leidingwerkberekeningen, efficiëntere pompen en intelligente software gemeente Delfzijl 59% bespaart op energie. Zo is de diameter van leidingen berekend op de capaciteit van de nieuwe pompen.

Daarnaast is er gekeken naar verschillende typen pompen en naar optimale doorstroomsnelheid en weerstand, zodat de pompen met maximaal rendement draaien. Voor het leidingwerk is gietijzer gebruikt, aangezien uit onderzoek bleek dat dit het meest duurzame materiaal is voor desbetreffende rioolgemalen.

Alle gemalen zijn voorzien van intelligente informatie- en besturingssoftware, waardoor de beheerders van gemeente Delfzijl (op afstand) inzicht hebben in het functioneren van de gemalen én direct kunnen handelen.

De Gemeente Delfzijl krijgt meer inzicht in het functioneren van de pompen, omdat het gemaal voorzien is van het intelligente informatie- en besturingssysteem C.A.R.S. Met één druk op de knop wordt het “gedrag” van het gemaal realtime weergegeven in een grafiek.