MaintenanceNEXT 2017: zonder onderhoud niets

"Zonder maintenance doe je helemaal niets.” Daarmee zette Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland bij Royal Dutch Shell, de toon bij de opening van de vakbeurs Maintenance Next.

Trefwoorden: #Ahoy Rotterdam, #Maintenance NEXT, #onderhoud, #Safe Maintenance Award, #vakbeurs

Lees verder

maint_art

ENGINEERINGNET.NL - Maintenance speelt volgens Van Loon een sleutelrol in het nog efficiënter en veiliger werken. Maar ook ‘maintenance’ moet mee in de transitie, Industrie 4.0, naar een ‘excellent en innovatief onderhoud’.

Ook hier dus drones en robots en een steeds verdergaande automatisering. Toegegeven, het zal nog wel even duren vooraleer robots mensen uit deze keten duwen. Maar de arbeidsmarkt is krap. Van Loon klonk positief.

“Laten we de kansen pakken die er liggen.” Die zag ze in de jongere Rotterdamse bevolking. Op die eerste beursdag van de driedaagse technologie- en onderhoudsexpo was er wel heel veel aandacht voor studenten.

Schijnveiligheid
Op de tweede beursdag gaf Ira Helsloot, professor Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in zijn keynotespeech mee dat ‘honderd procent veilig’ niet bestaat en dat ‘nul ongelukken’ onzin is. Helsloot vindt zelfs dat inspecties en regelgeving onderhoud helemaal niet veiliger maken…

“Het creëert schijnveiligheid. We zijn echter verleerd om te accepteren dat ongelukken nu eenmaal gebeuren.” Helsloot liet zien hoe mensen zich onveilig gedragen zodra ze zich veilig voelen. "En het omgekeerde gebeurt ook.” Volgens hem ligt de sleutel tot veiligheid uiteindelijk bij de opdrachtgevers want “meer geld zorgt voor meer veiligheid. Hoe winstgevender een bedrijf is, hoe veiliger er wordt gewerkt.”

Op de vloer
Invert Robotics Europe, met Nieuw-Zeelandse wortels, toonde zijn inspectierobot die tegen niet-magnetische wanden, bijvoorbeeld RVS oprijdt. ICI-Services showde de service-container van waaruit het zijn ATEX Zone 0 robot aanstuurt. Deze hydraulisch gestuurde 450 kg zware robot wordt ingezet in de meest explosieve omgevingen. Denk aan het opruimen van ruwe olieresten en het reinigen van tanks.

Applus RTD toonde zijn jongste versie van de Trekscan. Deze eigen ontwikkeling, een ‘slimme slang’, stroomt mee op de flow door het pijpenstelsel en meet op zijn weg ultrasoon de wanddikte op. Ook bij TNO aandacht voor corrosiemetingen van buizen via ultrasoon maar daar leren we dat de nauwkeurigheid nog steeds in de orde van centimeters zit zodat je er ‘pitting’ nog niet uithaalt.

Verder focust het o.a. op de mogelijkheden van glasvezels en Fiber Bragg Grating voor allerlei monitoringtoepassingen, van acceleratie- tot stressmetingen, die aan predictieve maintenance en restlevensduur gerelateerd kunnen worden.

Oculavis, een start-up van het Akense Fraunhofer IPT, pakte uit met zijn remote service platform. “We willen dat de service-technieker ‘thuis blijft’.” De operator ter plekke zet een slimme bril met camera op en de technieker in de controlekamer van Oculavis begeleidt hem doorheen een herstel- of maintenance-operatie.

Men ging ook aan de slag met een iPad waarop de machineschema’s en onderhoudsdata in augmented reality bovenop de camerabeelden kwamen te liggen. In het iTanks paviljoen illustreerden een keure bedrijven met grote beeldschermen en slimme brillen innovatieve toepassingen van Virtual- en Augmented Reality op vlak van onderhoud, opleidingen en trainingen.

Kenbri Fire Fighting, sterk in brandbestrijding, ontwikkelde een e-service programma. Klanten kunnen bij inloggen de status van hun brandsysteem aflezen. Velen koppelen er blijkbaar hun onderhoudsprogramma op aan.

Het bedrijf, dat ook in Beveren een vestiging heeft, toonde een ‘corrosieprotector’ die toegevoegd wordt aan het bluswater om microbiologische corrosie te voorkomen. Het berokkent minder sleet aan de leidingen dan voortdurend spoelen.


KADER: Safe Maintenance Award Benelux 2017
De onderhoudsafdeling van Shell Moerdijk en technisch dienstverlener Bilfinger wonnen de Safe Maintenance Award Benelux 2017. Storm Industriediensten ving de aanmoedigingsprijs.

De Award werd voor de zesde keer uitgereikt door de stichting Safety at Work en het iMaintain platform.