Opening eerste NXT tankstation in Alkmaar

Op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar opende de wethouder van Gemeente Alkmaar Jan Nagengast, portefeuille duurzaamheid en milieu, het eerste NXT station.

Trefwoorden: #brandstoffen, #energie, #ENGIE, #ENGIE LNG Solutions, #GP Groot, #LNG, #NXT tankstation

Lees verder

Techniek

( Foto: GP Groot )

ENGINEERINGNET.NL - NXT is een nieuw brandstoffen- en energieconcept, dat op initiatief van GP Groot is ontwikkeld.

Een NXT-station heeft een duurzaam karakter, dat tot uiting komt in de aangeboden brandstoffen, de samensmelting met de directe omgeving van het station en de zelfvoorzienende energiebehoefte.

Bovendien is het tankstation schaalbaar door modulair te plaatsen luifels, waardoor het aanbod van brandstoffen eenvoudig kan worden aangepast op de regionale vraag. Dat maakt het NXT-station het “tankstation van de toekomst”.

Voor de verkoop van LNG werd de samenwerking met ENGIE LNG Solutions gezocht.


Over NXT concept
Door uitdagingen op het gebied van klimaat en luchtkwaliteit groeit de vraag naar minder milieubelastende mobiliteit. Er zijn goede alternatieven voor benzine en diesel beschikbaar, de verkrijgbaarheid ervan is echter nog niet optimaal.

Pieter Talsma, directeur GP Groot brandstoffen en oliehandel: “NXT is het concept voor minder milieubelastende mobiliteit, waarbij de brandstoffen die op de locatie worden aangeboden, aansluiten bij de behoefte in de regio. Dat de locatie in Alkmaar hoofdzakelijk ingericht is voor LNG, heeft te maken met de vraag naar dit product door regionale bedrijven en transporteurs.”

De locatie in Alkmaar is het startpunt voor dit concept. In de toekomst volgen meer locaties, waarbij de brandstoffen die worden aangeboden aansluiten bij de behoefte in de regio.