Antwerpse haven ontvangt supergroot containerschip

In het Deurganckdok in de Antwerpse haven werd vorige week een nieuw record gevestigd: het 399 meter lange en 20.568 TEU tellende containerschip Madrid Maersk meerde er voor het eerst aan.

Trefwoorden: #Antwerpen, #container, #containerschip, #containervervoer, #diepgang, #Haven van Antwerpen, #logisitiek, #Madrid Maersk, #scheepvaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven van Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het is meteen het grootste containerschip dat de haven tot dusver heeft aangelopen. Om 7.000 containers van en aan boord te laden, waren 300 havenarbeiders non-stop aan de slag.

Het aantal mensen dat in en rond de haven aan de slag is om een schip binnen te loodsen, de containers te laden en te lossen, ze naar hun bestemming te transporteren, ze uit te laden en de inhoud te verwerken… loopt op tot 1.900 per call.

De Madrid Maersk behoort tot de tweede generatie Triple-E schepen van de Deense rederij Maersk Line. In vergelijking met de eerste generatie Triple-E schepen, kunnen deze containerreuzen tot 2.000 containers meer mee aan boord nemen.

Dankzij onder meer een systeem om afvalwarmte aan boord te recupereren slaagt de rederij erin om de CO2-uitstoot van deze generatie schepen verder terug te dringen.

Dankzij de Scheldeverdieping, die vanaf 2010 zorgde voor de nodige diepgang op enkele cruciale plaatsen in de rivier, slaagt Antwerpen erin gelijke tred te houden met de schaalvergroting in de scheepvaart.