9 nieuwe windturbines in het Waalse gewest

Deze windturbines uit het Greensky-project, gelegen langs de E40 rondom de gemeentes Lincent, Orp-Jauche, Hélécine en Hannut, zullen stroom leveren aan het lokale treinverkeer

Trefwoorden: #ENGIE Electrabel, #Greensky, #groene stroom, #Infrabel, #investering, #treinverkeer, #windmolen, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: ENGIE Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De 9 nieuwe windturbines worden aangesloten op de elektrische installaties van Infrabel waardoor een deel van de windenergie rechtstreeks gebruikt wordt door de treinen.

Het project Greensky, een partnership tussen ENGIE Electrabel (50%), Infrabel (10%), de stad Sint-Truiden (23%) en de intercommunale IBE (17%), wordt zo een van de grootste windmolenparken in België.

Het park bestaat in totaal uit 25 windturbines, verspreid over 6 gemeentes, 4 provincies en 2 gewesten en zal uiteindelijk een van de grootste windturbineparken in België worden. Vandaag zijn er in totaal 16 windmolens operationeel (7 in Gingelom sinds 2015 en 9 nieuwe in Wallonië).

De 9 windturbines, met een capaciteit van 18 MW en een hoogte van 150 meter, zullen jaarlijks 58.000 MWh produceren wat overeenkomt met een equivalent jaarlijks verbruik van 16.000 huishoudens en 26.000 ton vermeden CO2-uitstoot.

De investeringskost van het project bedraagt ongeveer 30 miljoen euro. De 16 geplaatste windturbines vertegenwoordigen een totale capaciteit van 32 MW, een jaarlijkse productie van 94.000 MWh die vergelijkbaar is met het equivalent verbruik van 26.000 huishoudens en 42.000 ton vermeden CO2-uitstoot.

Uniek aan dit project is dat de opgewekte windenergie onmiddellijk geïnjecteerd wordt in het stroomnet van Infrabel via haar hoogspanningspost (36 kV-onderstation) in Avernas. Infrabel beschikt er tevens over een hoogspanningspost van 150 kV. Deze twee posten voorzien het lokale treinverkeer van elektriciteit.

Dagelijks gebruiken 170 treinen op de hogesnelheidslijn Leuven-Luik (HSL2) en op de klassieke lijnen Leuven-Luik (L36) en Landen-Hasselt (L21) een deel van die elektriciteit.

Het windturbinepark illustreert de steun van Infrabel in hernieuwbare energieprojecten als onderdeel van haar duurzaam strategiebeleid.