Windpark Noordoostpolder officieel in gebruik genomen

Het windpark Noordoostpolder werd door de initiatiefnemers van het windpark en voormalig minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, symbolisch in werking gesteld.

Trefwoorden: #windenergie, #windmolen, #windpark, #Windpark Noordoostpolder, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Windpark Noordoostpolder )

ENGINEERINGNET.NL - Bijna tien jaar geleden speelde de minister een belangrijke rol voor het windpark, toen ze de bevleugelde woorden uitsprak: ‘Het is niet de vraag òf het windpark er komt, maar hoe’.

Inmiddels is het windpark dat bestaat uit 86 windturbines op land en in het water langs de dijken van het IJsselmeer gerealiseerd en draait op volle toeren. Drie projectpartners zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van het windpark: lokale bedrijven NOP Agrowind en Westermeerwind en daarnaast duurzaam energiebedrijf innogy.

Cees Tolsma, voorzitter van Koepel Windenergie Noordoostpolder: “De initiatiefnemers hebben een lange weg van bijna twintig jaar met elkaar afgelegd. Het is niet altijd een gemakkelijke weg geweest, maar door krachten te bundelen, intensief samen te werken en te blijven geloven in het project, zijn we zover gekomen.”

van der Hoeven: “Dankzij de jarenlange inzet van alle betrokken partijen staat er nu een windpark met een opgesteld vermogen van 429 MW dat 1,4 miljard kWh duurzame elektriciteit oplevert. Dat is vergelijkbaar met stroom voor ruim 400.000 huishoudens.”

Aan het eind van dit jaar is het voor bewoners van de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland mogelijk om in het buitendijkse deel van het windpark (Westermeerwind) te participeren middels obligaties en aandelen. Hiermee is het dan ook echt een windpark door en voor de polder.

Normaal gesproken zorgt een project zelf voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk van TenneT. Als onderdeel van netverbeteringen in de Noordoostpolder was het dit keer andersom.

Met ruim 20 kilometer ondergrondse 110 kV kabel in de Noordoostpolder heeft TenneT de grootste aansluiting van groene energie op het landelijke net aangelegd tot dan toe.


Op de foto (v.l.n.r.):
René de Rond (initiatiefnemer), Wim van der Linde (initiatiefnemer), Maria van der Hoeven (voormalig minister van Economische Zaken), Tjitte de Groot (initiatiefnemer), Pieter Meulendijks (initiatiefnemer), Hans Bünting (initiatiefnemer)