• 06/01/2012

Slechts 1 watt nodig om 730 kg te laten zweven

Zeer energiezuinige ‘zachte’ magneetvering voor waferscanner.

Trefwoorden: #magneetveer, #waferscanner

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Dr. Jeroen Janssen, faculteit Electrical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft een prototype ontwikkeld van een magneetvering voor zeer trillingsgevoelige hightech apparatuur.

Zijn systeem kan een groot gewicht tillen, is zeer ‘zacht’ qua vering en verbruikt daardoor bijzonder weinig energie, en neemt over een groot frequentiegebied de trillingen weg. Janssen heeft intussen het patent heeft verkregen op zijn systeem.

Met zijn model maakte hij een ontwerp voor een prototype, waarop hij patent heeft verkregen. Uit testen bleek inderdaad dat trillingen, vanaf ongeveer 1 hertz, worden onderdrukt en dat de eerste ongewenste trillingen van het systeem pas boven 700 hertz optreden. Dit laatste is ver boven het frequentiegebied van de meeste trillingsbronnen.

Ook het energieverbruik is minimaal: minder dan 1 watt is nodig om 730 kilogram te laten zweven. Dat is minder dan de energie die nodig is om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden. “Door de lage veerstijfheid is het mogelijk om deze enorme massa met één vinger op en neer te laten bewegen. Dit leidt soms tot verbaasde gezichten,” vertelt Janssen.

Het systeem van Janssen kan toepassing vinden in de zogenaamde waferscanners, maar ook in andere hightech systemen waarin minimale vibratie cruciaal is, zoals microscopen waarmee we atomen kunnen zien, of telescopen die steeds verder het heelal in kijken. Janssen verwacht dat het nog minimaal vijf tot tien jaar duurt voor zijn nieuwe veringssysteem daadwerkelijk toegepast wordt.


(KV)