• 23/04/2013

Wereldkampioen robotvoetbal 2012 bereidt titelverdediging voor in Portugal

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) neemt deze week, van 26 tot en met 28 april, deel aan de ‹Portuguese Open› in Lissabon.

Trefwoorden: #Portuguese Open, #RoboCup, #robotica, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tech United Eindhoven )

ENGINEERINGNET.NL -- Het zijn de eerste officiële wedstrijden sinds de Eindhovense robots vorig jaar in Mexico-City de wereldtitel veroverden.

Voor het team is het een test om te zien of ze klaar zijn voor de wereldkampioenschappen RoboCup, die dit jaar in Eindhoven worden gehouden. Het TU/e-team heeft niet stil gezeten sinds de vorige WK, want ook de concurrentie werkt hard aan verbeteringen.

“We kunnen dit jaar nog beter overspelen”, vertelt Robin Soetens, teamleider en student aan de TU/e. “Afgelopen jaar konden we al een-tweetjes maken, nu kunnen de robots ook in driehoekjes overspelen. En we kunnen de bal ‘doorkaatsen’, met de zijkant van de robot. Dat gaat veel sneller dan de bal eerst aannemen en daarna pas doorspelen. Ook hebben we het aanneem-mechanisme van de robot opnieuw ontworpen, waardoor we ballen die niet helemaal lekker op ons afkomen, toch kunnen aannemen. De finale in Lissabon is op zondag 28 april, en daar hopen we in te staan.”

De zorgrobot van de TU/e, AMIGO, neemt deze week ook deel aan een toernooi, de RoboCup German Open in Magdeburg, van 26 tot en met 28 april. AMIGO komt uit in de @Home-competitie, waarin zorgrobots huishoudelijke opdrachten moeten uitvoeren, zoals het opnemen van bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren.

De robots moeten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moeten het juiste object kunnen pakken tussen een hoop andere objecten.

Vorig jaar behaalde het AMIGO-team de zevende plaats op de WK in Mexico-City, in een deelnemersveld van 25. Dit jaar hoopt het team zowel in Magedeburg als op de WK in Eindhoven op een finaleplaats, dus een plek bij de beste vijf, vertelt teamleider Janno Lunenburg.

AMIGO, die nu drie jaar bestaat, is sterk verbeterd, vertelt hij. De robot kan slimmer praten met mensen, zodat hij beter duidelijk krijgt wat hij moet gaan doen.

Ook is zijn grijptechniek vooruit gegaan: AMIGO kan nu tijdens de grijpbeweging corrigeren, doordat hij de bewegingen nauwgezet met zijn camera monitort. En hij herkent objecten veel sneller: vorig jaar moest hij nog tien seconden denken, nu herkent hij een blikje cola meteen.

Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving.

RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

De wereldkampioenschappen RoboCup vinden dit jaar plaats in Eindhoven, van 26 tot en met 30 juni. Dit WK-toernooi voor autonome robots trekt naar verwachting zo’n 2500 deelnemers uit ongeveer 40 landen.

Zij gaan met hun reddingsrobots, zorgrobots, dansrobots en natuurlijk voetbalrobots de onderlinge strijd aan. Het team van de TU Eindhoven verdedigt er de wereldtitel robotvoetbal in de Middle Size League, de ‘koningsklasse’ van RoboCup. Het hele toernooi is gratis toegankelijk voor publiek.


(GL)

Video: een indruk van het toernooi: