• 17/04/2013

TU/e symposium toont toekomstige kraamkamer

De TU/e organiseert, samen met Máxima Medisch Centrum en de KU Leuven, op woensdag 24 april een symposium met de laatste ontwikkelingen op het gebied van bewaking tijdens bevallingen.

Trefwoorden: #bevalling, #geboorte, #kraamkliniek, #KU Leuven, #MMC, #Máxima Medisch Centrum, #TU/e

Lees verder

nieuws

( Foto: Nemo Healthcare )

ENGINEERINGNET.NL -- Bezoekers van het symposium krijgen een uniek kijkje in de kraamkamer van de toekomst.

Aanleiding voor het symposium is het eredoctoraat dat de TU/e uitreikt aan prof. Sabine Van Huffel van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), een dag later tijdens de 57e Dies Natalis (verjaardag) van de universiteit.

Van Huffel, die ook op het symposium zal spreken, geldt als een autoriteit op het gebied van biomedische signaalbewerking. Dit expertisegebied, dat technieken oplevert die nodig zijn om zonder operatie in het lichaam te kijken, behoort ook tot de sterktes van de TU/e.

Dit symposium geldt zodoende als een opmaat naar een intensievere samenwerking tussen de TU/e, MMC en KUL op het gebied van gezondheidsbewaking van moeder en kind rondom de bevalling.

Voor, tijdens en na de geboorte overlijdt in Nederland jaarlijks ongeveer één baby op de honderd bevallingen. Dit aantal is hoger dan gemiddeld in Europa. Effectievere preventie en betere zorg moeten de hoge babysterfte terugdringen.

Van groot belang is bijvoorbeeld een continue gezondheidsbewaking van moeder en kind rondom de geboorte. Dit kan vroeggeboorte of hersenschade door zuurstofgebrek bij de foetus helpen voorkomen, stelt Jan Bergmans, hoogleraar signaalbewerkingssystemen aan de TU/e en één van de organisatoren van het symposium.

Het symposium toont een overzicht van de enorme vooruitgang die de afgelopen decennia door onder meer TU/e, MMC en KUL is geboekt op het gebied van langdurige gezondheidsbewaking bij moeder en kind rondom de bevalling

Het gaat bijvoorbeeld om technieken die vitale organen tijdens de zwangerschap continu in de gaten kunnen houden, in plaats van op gezette tijden zoals nu het geval is. Maar ook om het meten van bijvoorbeeld hart- en longfuncties van vroeggeboren baby’s op een veel minder hinderlijke manier dan nu het geval is. Dit voorkomt stress – een oorzaak voor concentratie- en gezondheidsproblemen van het kind op latere leeftijd.

Interessant is dat het symposium naast presentaties van internationale kopstukken van onder andere TU/e, MMC en KUL een tentoonstelling bevat van prototypes van nieuwe, technologische innovaties die een indruk geven van de toekomstige kraamkamer.

Denk daarbij aan een matras of vest waarin elektroden zijn verwerkt om draadloos hart- en longfuncties van een pasgeboren baby te kunnen meten. Of een simulatiepop van een vroeggeboren baby met elektronica die lichaamsfuncties kan simuleren.

Informatie over het symposium kunt u vinden op www.symposiumperinatologie.nl.


(GL)