NWO maakt Spinozalaureaten 2017 bekend

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers.

Trefwoorden: #NWO, #onderzoek, #research, #Spinozapremie

Lees verder

research

( Foto: NWO - © Ivo de Bruijn )

ENGINEERINGNET.NL - De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers.

De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Het is een eerbewijs en een stimulans voor verder onderzoek. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland

NWO-voorzitter Stan Gielen maakte vorige vrijdag bekend welke onderzoekers in 2017 de NWO-Spinozapremie ontvangen.


Dit zijn de laureaten:

  1. Prof. dr. E.A.M. (Eveline) Crone:
    Zij is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek legt verbanden tussen het ontstaan van patronen in menselijk denken en gedrag, en de ontwikkeling van het brein.
  2. Prof. dr. A.J.R. (Albert) Heck:
    Hij is hoogleraar scheikunde en farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Heck ontwikkelt technieken om met behulp van massaspectrometrie de structuur en het gedrag van eiwitten in kaart te brengen.
  3. Prof. dr. ir. A. (Alexander) van Oudenaarden:
    Hij is algemeen directeur en groepsleider bij het Hubrecht Instituut (KNAW), dat nauw samenwerkt met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is hoogleraar Quantitative Biology of Gene Regulation aan de Faculteit Bètawetenschappen en de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Van Oudenaarden doet onderzoek naar de manier waarop cellen in levende wezens netwerken van genen en eiwitten gebruiken om zich te ontwikkelen tot verschillende typen cellen, met hun specifieke eigenschappen en functies.
  4. Prof. dr. M.A.G.J. (Michel) Orrit:
    Hij is hoogleraar Spectroscopie van moleculen in gecondenseerde materie aan de Universiteit Leiden. Daar bestudeert hij de wisselwerking van licht met organische gecondenseerde materie. Het doel is afzonderlijke moleculen waar te nemen en te bestuderen.

Op de foto (vlnr.):
Jan Karel Lenstra, Eveline Crone, Albert Heck, Michel Orrit, Alexander van Oudeenaarden, Stan Gielen.