Eerste leerlingen behalen diploma duaal leren in chemiesector

Vijfentwintig leerlingen hebben de opleiding duaal leren in de studierichting Chemische Procestechnieken met succes voltooid. Het was de eerste keer dat deze onderwijsvorm werd aangeboden.

Trefwoorden: #afstuderen, #arbeidsmarkt, #chemie, #Chemische Procestechnieken, #duaal leren, #essenscia, #studierichting

Lees verder

opleiding

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - In duaal leren vindt een belangrijk deel van de opleiding plaats in een bedrijf. Voor de leerlingen blijkt duaal leren een meerwaarde en een springplank naar een job.

Sectorfederatie essenscia vlaanderen wil het proefproject volgend schooljaar uitbreiden met meer leerlingen, meer scholen, meer bedrijven.

Dit schooljaar zijn zes studierichtingen gestart met een opleiding duaal leren, een nieuwe onderwijsvorm waarbij de klemtoon ligt op leren op de werkvloer. Het proefproject voor de Se-n-Se studierichting Chemische Procestechnieken (Secundair na Secundair, het vroegere 7de jaar TSO) werd op 1 september 2016 officieel gelanceerd door de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters bij BASF Antwerpen.

Na een theoretische vorming op de schoolbank én 15 weken opleiding in een chemiebedrijf is er vandaag in Technopolis de proclamatie voor de leerlingen die de opleiding duaal leren succesvol hebben afgerond.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Duaal leren is een win-winsituatie voor zowel scholen, bedrijven als leerlingen. Het is duidelijk dat dit de inhoud van de opleiding versterkt en de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt verhoogt.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: “Alvast een dikke proficiat aan de 25 leerlingen Chemische Procestechnieken die vandaag hun opleiding met succes hebben voltooid. Vanaf volgend schooljaar breiden we duaal leren uit met 14 extra studierichtingen.”

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk: “Dankzij hun duale opleiding komen ze goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Op de werkvloer pikken jongeren immers snel competenties op die in de praktijk van pas komen, wat naast essentiële theoretische kennis vaak minstens zo belangrijk is.”

Het opleidingsprogramma en lesmateriaal voor duaal leren in Chemische Procestechnieken tijdens het schooljaar 2016-2017 werd gezamenlijk ontwikkeld door de deelnemende scholen en bedrijven, in nauwe samenwerking met essenscia vlaanderen, het sectorale vormingsfonds Co-valent en ACTA, het opleidingscentrum voor de chemische industrie.


Deelnemende scholen: Don Bosco Haacht, PITO Stabroek, Sint-Carolus Sint-Niklaas en vanaf volgend schooljaar ook THHI Tessenderlo. Inschrijven voor duaal leren in Chemische Procestechnieken is nog altijd mogelijk via deze vier deelnemende scholen.

Deelnemende bedrijven: Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Borealis, Covestro, Eastman, Eurochem Antwerpen, Evonik, Indaver, INEOS, INEOS Styrolution, Kaneka, Monsanto en SVEX. Volgend schooljaar sluiten onder meer al Borealis Beringen, Datwyler Pharma Packaging, INEOS Tessenderlo, Janssen Pharmaceutica, LANXESS en Vynova aan.