Ingenieurs UAntwerpen stellen nieuwe zonneboot voor

De ingenieursstudenten van UAntwerpen stelden gisteren hun nieuwe solar boat voor. De boot, die uit het water gelift kan worden, neemt in juli deel aan een prestigieuze race in Monaco.

Trefwoorden: #boot op zonne-energie, #elektromechanica, #elektronica, #hydrofoils, #ingenieurs, #Monaco Solar & Electric Boat Challenge, #race, #UAntwerpen, #zonneboot

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Tien jaar geleden bouwden de studenten van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen voor de eerste keer een boot die aangedreven wordt op zonnepanelen. Dit jaar zijn ze aan hun vijfde vaartuig toe.

Het bootproject is de bachelorproef of masterscriptie voor tien studenten elektromechanica en elektronica. Het team staat in voor de volledige bouw van de boot, maar ook voor alle andere aspecten (software, marketing, communicatie).

Teamleider Mathias Moens: “Onze boot is nu uitgerust met draagvleugels, zogenaamde hydrofoils. Bij voldoende snelheid kan de boot uit het water gelift worden. Op die manier wordt er veel minder weerstand gecreëerd en kan de snelheid aanzienlijk vergroot worden. Door voornamelijk carbon te gebruiken, konden we het gewicht beperken tot 65 kilo.”

De studenten verfijnden ook nog de elektronica van de voorbije boten en vernieuwden de aandrijving en de stuurinrichting.

De nieuwe Umicore Solar Boat maakte in mei zijn maiden trip tijdens de Ecorace Challenge, een organisatie van Waterwegen en Zeekanaal en De Vlaamse Waterweg. UAntwerpen kaapte er de prijs voor beste businessplan weg.

Hoogtepunt van dit vaarseizoen wordt de Monaco Solar & Electric Boat Challenge 2017, die van 14 tot 16 juli in en rond de Monegaskische haven wordt afgewerkt.

Moens: “Die race vindt deels plaats in open zee. Er zijn verschillende disciplines zoals slalom, sprint en ‘endurance’. De strategie is zeer belangrijk in die laatste categorie, want we mogen enkel bijladen via zonne-energie.”