Nog steeds meer dan 800 vacatures in chemie- en farmasector

Hoewel de sector vorig jaar zowat 2.500 mensen heeft aangeworven, zijn er nog altijd meer dan 800 openstaande vacatures bij ondernemingen uit de chemie, kunststoffen, farma en biotech.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #jobs, #life sciences, #pharma, #vacatures, #werkgelegenheid

Lees verder

HR

( Foto: UCB )

ENGINEERINGNET.BE - Vorige maand voerde essenscia vlaanderen voor de tweede keer een enquête uit naar de tewerkstellingstrends bij bedrijven uit de chemie- en farmasector. Aan deze Jobbarometer werkten 141 sectorbedrijven mee, samen goed voor zowat twee derde van de totale tewerkstelling van de sector in Vlaanderen.

Uit het onderzoek blijkt dat 82% van de bevraagde ondernemingen op dit moment personeel aanwerft. In totaal gaat het om 801 vacatures waarvan de helft nieuwe jobs, vooral in de farmasector. Voor 56% van de vacatures is geen specifieke werkervaring vereist, wat duidelijk kansen biedt voor pas afgestudeerden.

Op het vlak van opleidingsniveau is er een duidelijke verschuiving merkbaar richting hooggeschoolden. 33% van de vacatures in de chemie- en farmasector zijn bestemd voor masters, voornamelijk industrieel en burgerlijk ingenieurs. Ook bio-ingenieurs en (farmaceutische) wetenschappers zijn erg in trek.

Professionele bachelors (27%) liggen goed in de markt, vooral voor technische functies in productie en onderhoud maar ook steeds meer voor ondersteunende wetenschappelijke functies in de labo’s van farma- en biotechbedrijven. Doctors zijn vooral gegeerd voor R&D-functies, die goed zijn voor tien procent van het totaal aantal vacatures.

Het aandeel vacatures voor TSO-profielen is tegenover vorig jaar dan weer afgenomen van 41% naar 29%. Bijna 50% van deze vacatures is bestemd voor leerlingen uit zogenoemde Se-n-Se-richtingen (Secundair na Secundair of het vroegere 7de jaar), zoals bijvoorbeeld Chemische Procestechnieken. 75% van de vacatures op TSO-niveau betreft jobs in de productie, voor de rest gaat het in hoofdzaak om onderhoudsfuncties.

De Jobbarometer peilde voor het eerst ook naar het aantal aanwervingen tijdens het voorbije jaar. Daaruit blijkt dat de chemie- en farmasector 2.457 werknemers heeft aangeworven in 2016. In totaal is de sector goed voor 60.200 directe en zowat 100.000 indirecte jobs in Vlaanderen.