Heijmans en CSU breiden slim gebouwbeheer Aegon uit

De bezetting, benutting en zogenoemde comfortwaardes van werkplekken worden met sensortechnologie gemeten en in kaart gebracht, om schoonmaak­werkzaamheden op af te stemmen.

Trefwoorden: #benutting, #BeSense, #bezetting, #CO2, #CSU, #geluid, #Heijmans, #lichtintensiteit, #slim gebouwbeheer Aegon, #temperatuur

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouYube - Heijmans )

ENGINEERINGNET.NL - Heijmans en CSU zetten de samenwerking met Aegon voort op het gebied van slimmer en efficiënter gebouwbeheer. Dit project heet BeSense.

Sinds juli 2016 werken de bedrijven samen om bezetting, benutting en zogenoemde comfortwaardes van werkplekken met slimme sensortechnologie te meten en in kaart te brengen, zodat schoonmaakwerkzaamheden daar passend op zijn af te stemmen.

In de afgelopen maanden heeft BeSense aantoonbaar bijgedragen aan het efficiënter beheren van werkplekken bij Aegon. Daarmee levert het een bijdrage aan de verhoging van medewerkerstevredenheid binnen het bedrijf.

Het project wordt nu uitgebreid van 1.000 m² naar 15.000 m² oppervlakte. Heijmans en CSU plaatsen daartoe ongeveer 500 sensoren in het hoofdkantoor van Aegon, waarmee inzicht wordt verkregen in bezetting, benutting, CO2, temperatuur, geluid, lichtintensiteit en luchtvochtigheid op werkplekken.

Aan de hand van deze informatie lopen schoonmaakmedewerkers van CSU met een tablet hun schoonmaakroute en verrichten waar nodig werkzaamheden. Aegon is als zogenoemde launching customer betrokken geweest bij de totstandkoming van BeSense.

IoT-oplossing BeSense meet, analyseert en levert nuttige informatie over de bezetting en benutting van werkomgevingen. Het doel is om te komen tot een hogere beleving en kwaliteit voor gebouwgebruikers en om (kosten)efficiëntie te bereiken in de schoonmaakdienstverlening.

De inzet van sensoren maakt BeSense tot een laagdrempelige en schaalbare oplossing die met een eenvoudig ’plug and play’ principe functioneert.

De informatie die BeSense oplevert, kan op tal van manieren worden geïnterpreteerd en antwoord geven op vragen zoals: hoe zit het met het gebruik van vergaderzalen en hoe vindt de eindgebruiker snel een prettige werkplek?

Over de looptijd van de verlenging zijn betrokken partijen nog in gesprek.