Topsector Energie ondersteunt innovatie op gebied van waterstof

Waterstof heeft een belangrijke rol in de energietransitie. De invulling ervan vergt de nodige innovaties in de hele keten. Vanaf 1 juli kunnen subsidies aangevraagd worden.

Trefwoorden: #duurzame energie, #ECN, #RVO.nl, #subsidieregeling, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - Joseph Brent )

ENGINEERINGNET.NL - Marcel Weeda, senior onderzoeker bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN): "Waterstof zal samen met elektriciteit de ruggengraat vormen van een nieuw CO2-arm energiesysteem."

Weeda is bovendien programmamanager Waterstof bij de TKI Gas, onderdeel van de Topsector Energie: "We hebben behoefte aan schone energiedragers. Andere energiedragers kunnen maar beperkt in onze energiebehoefte voorzien. En niet alles is te elektrificeren. Hier komt waterstof om de hoek kijken. Met waterstof kun je bovendien energie van zon en wind inpassen in de vorm van gas. Dit maakt de inzet, opslag en transport van deze energie flexibel. Dat is van groot belang voor de transitie."

Toch twijfelen critici of waterstof wel zo schoon is. De productie vindt namelijk vooral plaats op basis van aardgas, een fossiele brandstof. Weeda: "Nog wel, maar als energiedrager is het net zo schoon als elektriciteit. En beide kun je ook volledig schoon produceren. Het gaat om het toekomstperspectief."

Een ander kritiekpunt gaat over de hoge kosten van bijvoorbeeld waterstofauto’s. Heeft de technologie daardoor wel toekomst? Weeda: "Nieuwe technologie is in het begin altijd duurder. Wanneer de aantallen komen, gaan de kosten omlaag."

Deze subsidieregeling is nu juist bedoeld om ontwikkeling te stimuleren. Dat moet uiteindelijk leiden tot lagere kosten en duurzamere waterstof. De regeling richt zich op 3 toepassingsgebieden.

Weeda: "Kansrijk is verduurzaming van industrieel waterstof en inzet voor hoge temperatuur warmte in de industrie. Daarnaast is verkeer en logistiek belangrijk met aandacht voor zowel technologie voor voertuigen als vulpunten. Tot slot richt de regeling zich op de waterstofoptie voor effectieve inpassing van wind- en zonne-energie."

Vanaf 1 juli kunt u een subsidieaanvraag indienen.