• 10/01/2012

Australië pakt uit met luchtaangedreven motorfiets (+video)

Student Royal Melbourne Institute of Technology presenteert prototype van motorfiets op samengeperste lucht.

Trefwoorden: #luchtaangedreven, #O2 pursuit, #O2pursuit

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- In Australië is de ‘O2 Pursuit’ gepresenteerd: een motorfiets die rijdt op samengeperste lucht en ruim 100 km/h haalt. De presentatie gebeurde tijdens de Sydney Motorcycle and Scooter Show.

De tweewieler is ontwikkeld en ontworpen door Dean Benstead, een laatstejaars Bachelorstudent, richting Industrieel Ontwerp, RMIT University (Royal Melbourne Institute of Technology).

De contouren van de O2 Pursuit zijn geïnspireerd op die van een 250 cc motorcrosser; en de aandrijving gebeurt aan de hand de ‘Di Pietro’ motor, ontwikkeld door Angelo Di Pietro, die werkt bij Engineair Australia.

Volgens Benstead heeft het project als doel na te gaan wat de toekomst van motorfietsen zou kunnen zijn, en wordt lucht daarbij gezien als een reëel alternatief voor diesel en elektriciteit.

In 2010 had het conceptueel ontwerp van de O2 Pursuit Dean Benstead reeds een prijs opgeleverd: deze van productontwerp, categorie Automotive & Transport, bij de uitreiking van de Melbourne Design Awards.

"Mijn studies bij RMIT hebben me de mogelijkheid gegeven mij verder in m’n werk te ontplooien, en het in het oog te laten springen bij industriële leiders, die intussen betrokken zijn geraakt in het ontwerpproces en de deliverables van mijn project hebben nagekeken.”

Simon Curlis, docent Industrieel Ontwerp, zei dat het project mee mogelijk is gemaakt door de RMIT Ecomoto design studio, de enige ontwerpstudio in Australië die zich focust op motorfietsen: "De studio geeft studenten de kans hun ideeën om te zetten naar haalbare concepten. Daarbij wordt het hele proces doorlopen, vanaf het begrijpen hoe de markt functioneert, rekening houden met het milieu, tot CAD en het creëren van een prototype.”

De Ecomoto motorfiets-ontwerpstudio is een van de studio’s die functioneert onder de koepel van het Car Design Research Network (CDRN), een denktank inzake ontwerpen die deel uitmaakt van RMIT's ‘Bachelor of Design’ (Industrial Design)-traject.

Het CDRN heeft als doel mogelijke scenario’s voor de toekomst te visualiseren, en dan voertuigen voor te stellen die bij de diverse scenario’s passen.

Van het netwerk maken ontwerpers deel afkomstig van Ford, Holden Toyota en andere vooraanstaande automotive spelers. Ze helpen studenten bij het ontwikkelen van conceptvoertuigen tot deze tegemoet komen aan de heersende industriële standaarden. (KV)

(foto RMIT: Links Simon Curlis, midden O2 Pursuit, rechts Dean Benstead.)

Video 1 (Spaans; engelstalige video blijkt niet voorhanden):

Video 2: Enkele Indische ingenieurs hadden al een eerste versie van zo’n motor ontworpen in 2009: