Rommelige werkvloer bron van frustratie

Uit een onderzoek van Manutan blijkt dat rommel op de werkplek leidt tot ergernis. Het ontbreekt weleens aan zowel tijd als middelen om voor een goed opgeruimde werkplek te zorgen.

Trefwoorden: #facility management, #maintenance, #Manutan, #werkplek, #werkvloer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Manutan )

ENGINEERINGNET.BE - Belgische werknemers ergeren zich behoorlijk aan rommel op de werkvloer. Denk daarbij niet alleen aan vuile kopjes, voedselverpakkingen of achtergelaten borden, maar ook aan rondslingerende papieren, uitpuilende archiefbakjes of gereedschap dat op de werkbank blijft liggen.

Een nette werkplek is voor bijna 80% van de werknemers heel belangrijk. Maar slechts 20% van de Belgische werknemers erkent dat de eigen werkplek te rommelig is en 10% krijgt daar vaak commentaar op. 34% van de ondervraagden vindt de eigen werkplek nog altijd netter dan die van de buurman.

In het magazijn of op de werkplaats wordt het rondslingeren van spullen niet alleen als onprettig, maar zelfs als een groot veiligheidsrisico beschouwd. 70% vindt dat rommel kan leiden tot onveilige situaties in het magazijn of de werkplaats.

Meer dan de helft (57%) zegt dat ze bovendien minder efficiënt werken door een rommelige werkplek. Een kwart van hen (26%) steekt de hand in eigen boezem en geeft aan dat ze zelf meer tijd zouden moeten besteden aan het opruimen van hun werkplek.

Bijna 40% van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers zegt dat ze te weinig tijd hebben om hun spullen goed op te ruimen. Ze vinden dat werkgevers hiervoor meer tijd beschikbaar zouden moeten stellen. Daarnaast speelt ook het probleem van opbergruimte.

Onvoldoende opbergmiddelen wordt door 20% van de werknemers in het onderzoek geuit als klacht. Naast zichzelf als verantwoordelijke voor een prettige werkplek wordt in de meeste gevallen ook gewezen naar de directie en de direct leidinggevende (64%). Dat is beduidend vaker dan naar de afdeling aankoop (30%) of facilitymanagement (39%).


Dit onderzoek werd in opdracht van Manutan uitgevoerd onder 1.804 werknemers, waarvan 906 Belgen.