Fluxys plant tweede laadstation op Zeebrugse LNG-terminal

Het aantal laadbeurten van LNG-tankwagens op de LNG-terminal in Zeebrugge blijft stijgen. Om hieraan te kunnen beantwoorden, wordt een tweede laadstation voor LNG-tankwagens gebouwd.

Trefwoorden: #bunkeren, #Fluxys, #laadstation, #LNG, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluxys - E. Mandertier )

ENGINEERINGNET.BE - Door de bouw van dit tweede laadstation zal het bedrijf de wachttijden tot een minimum kunnen beperken. Volgens de huidige planning zal de bouw van de nieuwe installatie starten in de lente van 2018 en volgt de ingebruikname nog voor de zomer van hetzelfde jaar.

Het aantal laadbeurten van LNG-tankwagens is de laatste jaren exponentieel gestegen in Noordwest-Europa. Die groei wordt aangedreven door de steeds strengere EU-regelgeving inzake uitstoot.

In Zeebrugge kunnen sinds 2010 LNG-tankwagens met 40 tot 50 m³ LNG worden geladen. Al meer dan 5.000 ladingen zijn vertrokken uit Zeebrugge, via wegtransport of per ferry, om verder gelegen industriële eindverbruikers te bevoorraden en om LNG te leveren als brandstof voor schepen en vrachtwagens in buurlanden.

Het project krijgt financiële steun van de Europese Commissie via het programma Connecting Europe Facility (CEF), dat projecten subsidieert die een synergie bevorderen tussen de transport- en energiesectoren met het oog op een koolstofarme toekomst en een versterkte interne Europese energiemarkt.

De subsidie maakt deel uit van een pilootproject ter ondersteuning van de bevoorrading van een nieuwe LNG-bunkeringinstallatie die gebouwd wordt in de haven van Göteborg (Zweden).