Ontmijning zeebodem voor veilige aanleg elektriciteitsverbinding

De voorbereidende werken voor de bouw van Nemo Link, de eerste onderzeese elektriciteitsverbinding tussen het VK en België, zijn sinds 2015 aan de gang. Nu zijn ook de werken op zee gestart.

Trefwoorden: #blindganger, #elektriciteitskabel, #Elia, #hoogspanning, #Nemo Link, #unexploded ordnance, #UXO, #verbindingskabel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Om ervoor te zorgen dat de kabel in alle veiligheid langs het 130 km lange traject kan worden geïnstalleerd, worden alle ‘blindgangers’ en andere objecten opgespoord en verwijderd van de zeebodem.

Het Noorse schip Olympic Intervention IV onderzoekt op dit moment de Belgische diepzee en zal binnenkort de zee nabij de Belgische kust inspecteren en ontmijnen. Voor de eigenlijke verwijdering wordt nauw samengewerkt met de Belgische marine.

Een “UXO’s” (“unexploded ordnance”) is een blindganger die zich nog op de zeebodem bevindt als gevolg van voorbije militaire activiteiten. Tijdens de wereldoorlogen stapelden heel wat UXO’s zich op, afkomstig van bommenwerpers, zeemijnen en kustartillerie. Sommige van deze voorwerpen werden door de getijdenwerking en stroming in de zeebodem begraven.

Tijdens de installatie van de onderzeese Nemo-kabel zouden UXO’s verplaatst of geactiveerd kunnen worden, met een risico op ontploffing en een rechtstreekse bedreiging van de persoonlijke veiligheid en strategische assets. Daarom moeten deze in de buurt van de Nemo-kabelroute worden geïdentificeerd en geneutraliseerd om ervoor te zorgen dat de werken veilig kunnen plaatsvinden.

Een gedetailleerde bodemstudie identificeerde in 2016 zo'n 1.200 mogelijke UXO’s langs de 130 kilometer lange kabelroute. De Belgische diepzee wordt tussen mei en augustus 2017 geïnspecteerd met Remotely Operated Vehicles (onderwaterrobots) om te kijken of het bij deze objecten inderdaad om bommen of mijnen gaat en om ze van onder het zand uit te graven.

Vanaf augustus verplaatsen de inspecties zich naar de Belgische kustwateren: hier worden kleinere schepen en duikersteams ingezet.

Indien een geïdentificeerd object inderdaad een UXO blijkt te zijn, wordt het verwijderd. Tot nog toe werden 17 bommen of mijnen ontdekt: 6 in België, 4 in Frankrijk en 7 in het VK. De meeste werden ondertussen geneutraliseerd.

De Belgische en Franse marine komen tussenbeide om de bommen en mijnen in hun respectievelijke territoria te neutraliseren. In het VK komt de Royal Navy in principe enkel tussenbeide indien de UXO een onmiddellijke bedreiging vormt voor de vaargeulen.

De offshore gebieden van het VK en Frankrijk werden al eerder dit jaar onderzocht omdat het Britse deel van de onderzeekabel al vanaf augustus/september wordt geplaatst.

Het Belgische deel van de Nemo-kabel zal in 2018 worden geïnstalleerd.


Over Nemo Link
Nemo Link is een 50/50 joint venture opgericht door National Grid Interconnector Limited (Verenigd Koninkrijk) en het Elia System Operator SA (België).

Nemo Link werkt aan de eerste elektrische interconnector (met een vermogen van 1.000 MW) tussen het VK en België. Deze interconnectie maakt gebruik van hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) en zal in 2019 operationeel zijn.

Nemo Link zal bestaan uit onderzeese en ondergrondse elektriciteitskabels, in elk land verbonden met een conversiestation en een hoogspanningsstation, zodat elektriciteit in beide richtingen tussen de twee landen zal kunnen stromen.