Nederlands vliegwind-bedrijf verovert Europa

Ampyx Power gaat samenwerken met de Duitse energiereus E.ON, wat moet leiden tot een test- en demonstratiesite in het noordwesten van Ierland voor opwekking van energie in de lucht.

Trefwoorden: #airborne-windenergie, #Ampyx Power, #E.ON, #energieopwekking, #vliegwind-bedrijf

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Ampyx Power )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf richt zich op de zogeheten airborne-windenergie: energieopwekking in de lucht. Bij deze technologie wordt een onbemand vliegtuigje in de lucht gekatapulteerd. Het vliegtuigje zit vast aan een heel sterke kabel. Deze brengt een zogeheten liertrommel aan het draaien. Een generator zet de rotatie om in elektriciteit.

Ampyx heeft al twee generaties vliegtuigjes getest in de Noordoostpolder. De derde generatie AP3 is nog geavanceerder, vertelt commercieel directeur Pim Breukelman van Ampyx Power. “De grootste ontwikkeling is de automatische piloot. In de AP3 wordt het uiteindelijke besturingssysteem voor ons commerciële type voor het eerst in de praktijk getest.”

Het bedrijf mikt op twee markten. De eerste markt is het vervangen van de eerste generatie offshore windturbines. Breukelman: “Wereldwijd zijn er zo’n 650 van deze turbines gebouwd. Wij willen er zo’n 200 van vervangen met onze airborne systemen.”

De tweede markt zijn drijvende offshore installaties. “Het grootste windpotentieel ligt in zeeën waar de bodem dieper is. Maar het duurt nog wel tot 2023 voordat we ons eerste drijvende platform hebben geïnstalleerd,” aldus Breukelman.

Voor E.ON spelen strategische overwegingen een rol. Het bedrijf zoekt naar manieren om de prijs van duurzame energie naar beneden te krijgen, zegt Anja-Isabel Dotzenrath. Zij is directeur van Climate & Renewables van E.ON. De airborne-technologie zou tot een doorbraak kunnen leiden. “Dit is opwindende technologie,” aldus Dotzenrath.

Vorig jaar heeft Ampyx Power van RVO.nl 450.000 euro ontvangen. Dit was in het kader van de Topsectorenregeling van het ministerie van Economische Zaken. Deze subsidie gebruikt Ampyx om te testen hoe het vliegtuig zich zal houden onder offshore condities.

Ook wil het bedrijf en TKI Wind op Zee, waarmee Ampyx samengewerkt, weten wat de te verwachtte kosten en opbrengsten per geproduceerde kWh zijn.


Video: