Meer industriële productie in juni

CBS heeft bekend gemaakt dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in juni 3,3 procent hoger was dan in juni 2016. De stijging is wel iets minder hoog dan in mei.

Trefwoorden: #CBS, #economie, #industrie, #productie, #statistieken

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

De productie van de transportmiddelenindustrie was in juni ruim 15% hoger dan in juni 2016. Ook de productie van de machine-, de elektrische-apparaten-, de rubber- en kunststof-, de chemische en de metaalproductenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. Daarentegen produceerden de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie minder dan in juni 2016.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei op juni 2017 daalde de productie met 0,3%. Desondanks ligt de productie de laatste maanden op het hoogste niveau ooit.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Het producentenvertrouwen daalde iets in juli. Ondernemers in de industrie zijn vooral minder positief over hun verwachte productie.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Daar bereikte het vertrouwen in juli een recordhoogte. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juni 1,8% hoger dan een jaar eerder.


(bron en infograpics: CBS)

(Dit zijn voorlopige cijfers en kunnen worden bijgesteld)