Fanuc: «Het is een misvatting dat cobots snel inzetbaar zijn»

Dat zei technicus Tom Coosemans op de viering van het 20-jarig bestaan van Fanuc Benelux. «Maar het is zo dat sommige leveranciers het programmatieverhaal van cobots al te simpel brengen...

Trefwoorden: #cobot, #collaboratieve robot, #Fanuc

Lees verder

Magazine

( Foto: Fanuc )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Klassieke Fanucs komen in ’t geel, voedingsrobots in ’t wit en hun collaboratieve in ’t groen (foto). Op de huisexpo ter gelegenheid van zijn 20-jarige aanwezigheid in de Benelux demonstreerde Fanuc alvast drie groene cobots. En deze collaboratieve machines genereren naar verluidt nogal wat belangstelling vanuit de markt.

Zo lopen er enkele projecten. Een CR-35, die tot 35 kg verzet, stapelt bakken op paletten die een AGV afvoert. Bij Audi (zie het vorige nummer van dit magazine) zou er nu ook een tweede cobot aan de slag zijn. «Vooral de kleinere cobots doen het goed. Ze worden nog steeds in een toepassing geïntegreerd. Twintig procent van het werk is het programmeren van de baan van de robot. De rest is 'integreren'. Net zoals bij een gewone robot».

«Sommige cobotproducenten brengen het verhaal echter té eenvoudig, vreest Tom Coosemans. Hij treedt daarmee general manager Maarten Van Looveren van de Essense integrator AVT bij. Die stelt dat cobot-fabrikanten ervoor moeten opletten hun markt niet te verzieken door hun klanten de zaken al te eenvoudig voor te stellen. Fanuc van zijn kant benadert de markt via integratoren en partners.

Programmeren via wizzard
Het bedrijf pakte ondertussen ook uit met twee platformen om zijn collaboratieve machines te programmeren. Enerzijds is er enkele weken geleden een wizzard in Japan gelanceerd die de operator via het beantwoorden van een stel gestructureerde vragen stapsgewijs door een eenvoudige programmatie leidt.

«Hardcore programmeren blijft mogelijk maar sommigen hebben het graag makkelijker. Het is een belangrijke instaptool om ingang te vinden bij een breder publiek». Tegelijk lanceerde Fanuc voor al zijn robots nieuwe en snellere controllers. Vroeger waren visietoepassingen serieel. Nu lopen ook die sneller met coax.

Self-Driving Vehicles
Tijdens de huisexpo liep er langs het gamma robots en bewerkingsmachines ook een AGV met opgebouwde CR-7iA/L cobot. Clearpath Robotics, een spin-off van de Canadese Universiteit van Waterloo, ontwikkelt ondermeer AGV's die voor het leger verkenningsopdrachten uitvoeren of mijnen ruimen of waterstalen nemen maar het bouwt nu ook twee modellen voor de industrie: de OTTO 1500 en de OTTO 100, die respectievelijk 1500 en 100 kg kunnen verzetten. Martijn Jansen van de Nederlandse Fanuc-integrator Romias, voert de toestellen in om ze in de metaal- en kunstverwerkende nijverheid in te zetten als Self-Driving Vehicles.

«De OTTO bouwt met zijn sensoren tijdens het rijden een eigen map van de omgeving en zal obstakels ontwijken. We zijn hier nu anderhalve maand mee bezig en bouwden er een grijpercobot op. We gaan nu achter een CE-merk aan en kijken zelfs rond om hem hier te bouwen».


door Luc De Smet, Engineeringnet