Solarus haalt 6,7 miljoen euro aan investeringen binnen

De Zweedse multinational, met een productiefaciliteit in Venlo, ontvangt investeringen van onder meer ForestEffect Fund, dat is gelieerd aan het Dutch Good Growth Fund van de Rijksoverheid.

Trefwoorden: #C-PVT-systemen, #Dutch Good Growth Fund, #ForestEffect Fund, #hybride solar power collectors, #investering, #productie, #Rijksoverheid, #Solarus

Lees verder

Techniek

( Foto: Solarus )

ENGINEERINGNET.NL - Het van oorsprong Zweedse bedrijf Solarus vestigde zich in 2015 in Venlo om daar een modern bedrijf op te zetten voor de productie van hybride solar power collectors. Deze zogenaamde C-PVT-systemen hebben een energieproductie met een piekvermogen van 750 W/m².

Dat is de hoogste energieopbrengst in de markt, aldus Solarus. In situaties waar een continue behoefte is aan warmte en/of koeling zijn terugverdientermijnen van drie tot zeven jaar haalbaar. Het systeem wordt inmiddels toegepast bij grote en kleinere hotels, ziekenhuizen, sport/wellness inrichtingen, (food)procesindustrie, kantoren, wooncomplexen en woonhuizen.

Met name in situaties met beperkte (dak)ruimte biedt Solarus uitkomst. Met de hoge energie opbrengst kan beschikbare ruimte optimaal benut worden. Het Internationaal Energie Agentschap in Parijs gaf in 2013 al aan dat PVT-technologie ideaal is voor duurzame energieopwekking in een snel verstedelijkende wereld.

Vanaf de start heeft Solarus een internationaal perspectief gehad met een dubbele missie: bestrijden van energie-armoede en terugdringen van CO2-uitstoot. Inmiddels zijn ruim 1.500 systemen geïnstalleerd in onder meer Zuid-Afrika, Europa, Turkije, India en de Seychellen.

In deze en andere markten plant Solarus met lokale ondernemers en overheden de bouw van lokale assemblage fabrieken. "Voor de komende twee jaar staan vijf assemblage fabrieken buiten Europa in de planning," aldus Leen Zevenbergen, CEO van Solarus en afkomstig uit Nederland.

Zevenbergen verwacht dat het bedrijf binnen vijf tot zeven jaar tijd een internationale omzet van 1 miljard euro of meer kan bereiken. "We hebben veel tijd en energie gestoken in R&D, marktontwikkeling en de bouw van onze productiefaciliteiten. Dit jaar zijn we pas echt begonnen met verkoop en dat gaat goed."

Het bedrijf heeft recent orders ontvangen van een grote internationale hotelketen, grote wooncomplexen en diverse productiebedrijven in binnen- en buitenland.

Investeringsfonds ForestEffect Fund stapte onlangs in als investeerder. Het fonds investeert in bedrijven die bepalend zijn voor de duurzame verandering in de agri-commodity sector. Ook partijen zoals NASACA Smart Energy en Ponzio Solar Facilities, één van grootste spelers in de solar sector in Zwitserland, stapten in als partners.

In een succesvolle crowd funding werd eind december 800.000 euro aangetrokken en het management van Solarus investeerde zelf substantieel in het bedrijf.

In de zomer van 2016 werd bovendien een Eureka-subsidie van 2,7 miljoen euro toegekend aan een door Solarus geleid internationaal consortium om de geautomatiseerde productiefaciliteiten in Venlo en productontwikkeling verder te financieren.

Op het personele vlak groeide Solarus verder. Het team bestaat nu uit ruim 30 mensen, met vestigingen in Venlo, Zweden, Zuid-Afrika en India.