• 13/01/2012

Op naar zelfbewuste computer

MIT-'Project Angstrom' door Scientific American verkozen tot een van 2011’s 10 ideeën die de wereld zullen veranderen.

Trefwoorden: #Angstrom, #computer, #MIT, #project angstrom, #zelfbewuste

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Project Angstrom, geleid door het MIT, focust zich op de ontwikkeling van zelfbewuste computers, en werd door Scientific American verkozen tot een van 2011’s 10 ideeën die de wereld zullen veranderen.

Het doel van het project is beter om te kunnen gaan met de toenemende complexiteit van computersystemen. De mogelijkheid tot het creëren van zelfbewuste computers zal een revolutie betekenen voor de manier waarop mensen computer maken en gebruiken.

Dergelijke toestellen observeren en optimaliseren zichzelf. Hun hard- en software zullen dienst doen als ‘hersenen’ die de activiteiten van de computercomponenten coördineren en die bijleren, waardoor ze zichzelf kunnen optimaliseren om zo gebruikersgerichte doelen te bereiken.

Anant Agarwal, Hoofd van het Project Angstrom lead scientist: "Zelfbewuste systemen zullen computers niet enkel slimmer maken. Ze zouden zelfs zonder meer essentieel kunnen blijken om ook in de toekomst het beheer mogelijk te maken van de alsmaar complexere computers.”

“Het voorbije decennium hebben computeringenieurs steeds meer kernen (engels: cores, nvdr) in computers aangebracht. De hedendaagse computers hebben twee of vier kernen, maar de machines van de toekomst zullen er dozijnen tot zelfs duizenden bevatten. Dat zal het opsplitsen van computertaken bijna onmogelijk maken. Een zelfbewust systeem, echter, zou de programmeur van die titanenarbeid verlossen: de kern zou automatisch aangepast raken.”

Het optimaliseren van de kern zou overigens slechts de eerste stap zijn. Uiteindelijk zal elke systeemcomponent zodanig ontworpen worden dat hij zelfbewust is, zodat optimale resultaten ontstaan, met minimale inspanningen door de programmeur.”


(KV)

(Afbeelding Wikipedia/ filmposter Robert McCall: in de film ‘2001: aSpace Odyssey’ krijgt de bemanning van een ruimteschip het aan de stok met een opstandige, zelfbewuste computer)