Nederlands amfibisch transportschip doet mee aan antipiraterijoperatie

De Zr. Ms. Rotterdam is gisteren vertrokken richting Somalië, waarbij het schip is voorzien van gevechtsboten, een boordhelikopter en drones, om zo kapingen van schepen te voorkomen.

Trefwoorden: #antipiraterij, #antipiraterijoperatie, #defensie, #marine, #NAVO, #Somalië, #transportschip

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Zeerovers vormen voor de kust van Somalië al jaren een gevaar voor de scheepvaart. Vóór 2012 werden tientallen schepen gekaapt in ruil voor grote sommen losgeld. Dankzij de internationale inspanningen waren er sindsdien weinig succesvolle kapingen.

Maar de regio is instabiel en het piratenrisico blijft. Bestrijding van piraterij blijft nodig, aldus het ministerie van Defensie. Deelname aan de EU-missie Atalanta om dit probleem gezamenlijk aan te pakken, loopt in elk geval tot eind 2017.

De bemanning van de Zr. Ms. Rotterdam bestaat uit Nederlandse en Zweedse militairen. De Scandinaviërs nemen gevechtsboten (CB90’s) mee op het schip. Dat kan want de Zr. Ms. Rotterdam biedt voldoende ruimte. Het schip is verder voorzien van onder meer een boordhelikopter, drones en uitgebreide medische faciliteiten.

Onderweg naar de Somalische wateren is er nog een integratieoefening. Zo begint de Nederlands-Zweedse bemanning straks op elkaar ingespeeld aan de Europese missie. De Rotterdam zal voor Atalanta schepen van het Wereldvoedselprogramma begeleiden, kwetsbare schepen beschermen en piraterij verstoren.

De Zr. Ms. Rotterdam is een amfibisch transportschip, met een vliegveld, haven, parkeergarage, ziekenhuis, hotel en communicatiecentrum. Het is één van de twee amfibische transportschepen van de marine. Zr. Ms. Johan de Witt is het zusterschip. Ze worden ook wel Landing Platform Docks genoemd. Het zijn de grootste schepen van de marine.

Het schip wordt ingezet voor internationale vredesoperaties en voor humanitaire doeleinden. Vanaf het schip transporteren snelle boten en helikopters eenheden en materieel. Naar en van het vasteland of andere schepen. Net als Zr. Ms. Johan de Witt kan het een volledig bataljon mariniers en materieel vervoeren. Daarnaast heeft het uitgebreide faciliteiten voor commandovoering vanaf het schip.

Op 11 juli 2012 vertrok de Zr. Ms. Rotterdam naar Somalië, voor de NAVO-missie Ocean Shield. Eén van de meest opvallende acties was het vuurgevecht op 24 oktober, toen RHIB’s van het schip door piraten onder vuur werden genomen. Er zijn toen 19 piraten aangehouden.