Herontwikkeling Ford Genk-site van start gegaan

Op 31 december 2015 werd Vlaanderen eigenaar van de terreinen van het voormalige Ford Genk. Met de sloopwerken gaat de slotfase van de herontwikkeling van de Ford-site in.

Trefwoorden: #afbraak, #bedrijventerrein, #De Vlaamse Waterweg, #Ford Genk, #Limburg, #logistiek, #masterplan Ford Genk, #Phillippe Muyters, #SALK-plan

Lees verder

Nieuws

( Foto: PMV )

ENGINEERINGNET.BE - Midden 2016 ging het Masterplan Ford Genk van start, een plan dat Vlaanderen samen met onder meer de stad Genk en De Vlaamse Waterweg opmaakte om de voormalige Ford-site om te vormen tot een nieuwe bedrijvenzone met de ambitie er 2.500 nieuwe jobs te creëren.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters: “Door de succesvolle samenwerking van de projectpartners zullen we onze ambitie kunnen waarmaken om hier maar liefst 2.500 tot 3.000 nieuwe jobs te creëren. Dit geeft een nieuwe boost voor Genk en Limburg.”

Wim Dries, burgemeester van Genk: “De eerste jobs kunnen in de eerste helft van 2018 al worden ingevuld. Net als met de uitbouw van Thor Park realiseren we hiermee een belangrijke doelstelling uit het SALK-plan.”

In het masterplan werd De Vlaamse Waterweg aangeduid als de ontwikkelaar van de C-zone, een terrein van ongeveer 50 hectare, gelegen aan het Albertkanaal. De waterwegbeheerder treedt ook op als bouwheer voor de sanering, de afbraak van de oude fabriekshallen en de aanleg van de gemeenschappelijke nutsinfrastructuur op het terrein.

H.Essers en Haven Genk NV zullen na de sloop zone C in concessie ontwikkelen. Samen willen ze ruim 130.000 containers extra per jaar via de waterweg vervoeren.

De A-zone wordt een gemeenschappelijke strook met onder meer parkeergelegenheid en nutsvoorzieningen. Met het consortium Genk Green Logistics komt op de B-zone een logistiek park met focus op bedrijven in de e-commerce en slimme maakindustrie.

De werfzone van de sloopwerken is meer dan 40 hectare groot. De werken omvatten de sloop van de kantoren en de andere gebouwen, alsook diverse installaties zoals de lakstraat, het schakelstation en het ketelhuis. Er wordt gesloopt tot twee meter onder het maaiveld om zoveel mogelijk leidingen en andere ondergrondse constructies weg te halen.

De afbraakwerken gebeuren selectief. Dat wil zeggen dat de afvalstoffen gescheiden worden op de werf en afzonderlijk worden afgevoerd naar de verwerker. De afbraakactiviteiten zullen verschillende soorten afvalstoffen genereren. Een groot deel van de afvalstoffen wordt ook afgevoerd via het water.

De voltooiing wordt verwacht in december 2018. De werken kosten 6,3 miljoen euro.