Recordgroei zonnestroom in de Randstad

In de eerste helft van 2017 is het vermogen van daken met zonnepanelen met 25% gegroeid in vergelijking met vorig jaar. Per maand komen er 1.000 nieuwe geregistreerde zonnedaken bij.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #duurzaam, #groene stroom, #Randstad, #Stedin, #zonnedak, #zonnestroom

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Netbeheerder Stedin ziet al jaren de groei stevig doorzetten, maar nog nooit groeide het zo hard. De zonnepanelen in de Randstad hebben samen een vermogen van 295 MegaWatt (MW). Dit vermogen kan voldoende duurzame stroom opwekken om 87.000 huishoudens een jaar lang te voorzien.

De ranglijst van gemeenten met het meeste geregistreerde vermogen zonne-energie wordt aangevoerd door Utrecht. Andere jaren was dat Den Haag, dat nu de tweede plek deelt met Amersfoort. Opvallend is de vijfde plaats voor Goeree-Overflakkee.

Het Zuid-Hollandse eiland heeft aanzienlijk minder huishoudens dan de andere gemeenten in de top 5, maar wekt per huishouden wel meer op. Een zonnepaneel heeft ongeveer een vermogen van 250 Wattpiek (Wp).

Uit de cijfers van Stedin blijkt dat een huishouden op Goeree-Overflakkee gemiddeld 400 Wp vermogen aan zonnepanelen heeft. In steden ligt het gemiddelde vermogen zonne-energie per huishouden veel lager, omdat er minder dakoppervlak per huishouden beschikbaar is voor zonnepanelen.

Bij Stedin is van ruim 78.000 huishoudens in Zuid-Holland en Utrecht bekend dat zij zonnepanelen hebben. Daarnaast hebben ook 450 grote installaties zich geregistreerd. Dit zijn vaak ondernemers die soms wel honderden zonnepanelen hebben geïnstalleerd op daken van bijvoorbeeld stallen of loodsen.

Het vermogen van deze grote installaties in het gebied van Stedin is nu 52 MW en verdubbelt per jaar. Dit vermogen is nu goed voor 18% van het totaal geregistreerde vermogen van zonne-energie in de Randstad. Dit percentage zal verder oplopen, omdat de grote installaties harder groeien dan zonnedaken op huishoudens.

Met deze groei verwacht deze netbeheerder een verdrievoudiging van het totaal vermogen zonne-energie in Nederland (van zo’n 2 GigaWatt (GW) eind 2016 naar zo’n 6 GW in 2020). Dat is meer dan waar de Rijksoverheid rekening mee houdt.