Philips Lighting wint Agrofoodpluim voor high tech tuinbouwonderzoek

Philips Lighting’s onderzoekscentrum GrowWise is de grootste ter wereld wat betreft het telen van groenten en kruiden in huis onder LED-licht, om zo een groeiende wereldbevolking te voeden.

Trefwoorden: #Agrofoodpluim, #GrowWise, #high tech tuinbouwonderzoek, #LED-licht, #Philips Lighting, #tuinbouwonderzoek

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Philips Horticulture )

ENGINEERINGNET.NL - Tot 2050 zal het aantal mensen op aarde met bijna 2,5 miljard toenemen, terwijl de hoeveelheid geschikte landbouwgrond afneemt. Philips Lighting’s onderzoekscentrum GrowWise experimenteert met het binnenskamers groenten en kruiden verbouwen onder LED-licht.

City farming is een teeltmethode in een lucht- en zonlichtdichte ruimte. Door de gecontroleerde omgeving en het gebruik van de juiste kleur rood en blauw LED-licht ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden, klimaat, ruimte, seizoen of bodemkwaliteit. Er is minder water nodig. Zo kun je zelfs middenin de stad verse producten verbouwen, wat bespaart op 'food miles'.

De Provincie Brabant kent GrowWise nu de Agrofoodpluim toe voor het excelleren met grootschalig onderzoek op het snijvlak van tech en food. Philips Lighting werkt samen met bedrijven en onderwijsinstellingen, zoals de HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch.

Udo van Slooten, general manager Philips Horticulture LED Solutions, vertelt: “In het GrowWise Center ontwikkelen we veel kennis en bundelen dit in groeirecepten: de ideale mix van licht, klimaat, irrigatie, substraat en zaad. Het centrum is de grootste ter wereld in zijn soort. We kunnen tot wel 97 experimenten tegelijkertijd doen.”

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de Provincie Brabant: “Het GrowWise Center laat zien hoe kennis- en technologie van nationale én internationale waarde kan zijn voor de agrofoodsector. Door nauw samen te werken met ondernemers en kennisinstellingen slaat het centrum een brug tussen praktijk en theorie en worden duurzame innovaties getest. Deze grote kennisbron zet Brabant op de kaart, en dat verdient volgens ons de Agrofoodpluim.”

De aanmoedigingsprijs voor inspirerende ondernemers en initiatieven uit de sector ontving het GrowWise team op vrijdag 1 september uit handen van de gedeputeerde.

“In Nederland verrijst later dit jaar de eerste indoor farm, die direct gekoppeld is aan een verwerkingslijn voor salades," aldus Van Slooten. De naam van dit nieuwe centrum is Fresh Care Convenience en wordt gerund door de Staay Food Group.

"Door het verbouwen van sla binnenshuis te houden, sluit je risico’s als vliegjes uit, produceer je pesticidevrij en heb je jaarrond salades van uitstekende kwaliteit. Dat voorkomt veel verspilling in de keten, maar brengt ook een sterker gewas en een hogere productie met zich mee.”

“Deze technologie heeft internationaal veel potentie. In Azië of de VS is geen tuinbouwcultuur, maar wel een grote vraag naar dagverse producten in de stad. Daar kan de cityfarming-technologie het hele jaar voldoende, verse, gezonde voeding bieden. Door bijvoorbeeld wind- of zonne-energie te gebruiken, proberen we zo dicht mogelijk bij een CO₂ -neutrale teelt te komen.”

“We zijn een onderzoeksinstituut, en kunnen helaas niet heel Brabant voeden met onze oogst. De techniek maakt echter wel dat Brabant internationaal voorop loopt in de innovatie van de tuinbouw. Als Brabantse onderneming leveren we zo wereldwijd een bijdrage aan de duurzame productie van vers en voedzame groenten en fruit," stelt Van Slooten.


Video: