Pau bestelt 8 trambussen op waterstof bij Van Hool

Van Hool heeft een contract gesloten met het Franse Pau voor de levering van 8 zogenaamde trambussen, aangedreven door waterstof. Deze bussen zijn een primeur voor Frankrijk.

Trefwoorden: #busbouwer, #duurzame mobiliteit, #hybride, #Pau, #trambus, #Van Hool, #waterstof, #waterstof aangedreven

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - De bestelling van deze 8 trambussen wordt in de tweede helft van 2019 opgeleverd aan de SMTU-PPP (Syndicat Mixte de Transports urbains – Pau Portes des Pyrénées) en de STAP (Société de Transport de l’Agglomération Paloise). Deze trambussen zijn 18,62 meter lang, hebben een capaciteit van 125 passagiers en een autonomie van 300 km.

De aandrijving van deze bussen is hybride elektrisch. Enerzijds worden waterstof (H2) en zuurstof (O2), door middel van elektrolyse, in “real time”, in de brandstofcel omgezet tot elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot, en anderzijds zorgen de lithium-batterijen en elektromotoren voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is.

De energie die vrijkomt bij het remmen van het voertuig wordt eveneens hergebruikt. Deze "zero emissie"-technologie leidt niet tot de uitstoot van broeikasgassen of luchtverontreinigende stoffen tijdens het gebruik ervan. De uitstoot van het voertuig is alleen waterdamp.

Bijkomende voordelen van waterstofbussen zijn hun autonomie van meer dan driehonderd kilometer en het snel tanken (10 minuten). Bovendien worden trambussen gekenmerkt door het hoge niveau van comfort, veiligheid en informatie van de reiziger, een vlotte doorgangsfrequentie en rijdt het voertuig overwegend op een eigen bedding waardoor de commerciële snelheid geoptimaliseerd wordt.

Voor Filip Van Hool, CEO bij Van Hool: "Wij kijken er naar uit om onze ruime ervaring op het gebied van waterstof-aangedreven voertuigen toe te passen op het nieuwe trambussen-systeem in Pau. Dit is een uitdaging waarvoor we onze mouwen graag optrekken in Koningshooikt."

De keuze voor deze transportoplossing zonder uitstoot van CO2 en andere luchtverontreiniging (fijne deeltjes, stikstofoxiden ...) toont het vermogen om milieuvriendelijke keuzes te maken die eigenlijk vereist zijn in het kader van de aan gang zijnde energietransitie, zonder daarbij de dienstverlening aan gebruikers van het openbaar vervoer in Pau, in het gedrang te brengen.

Dit busproject maakt deel uit van een pro-actief beleid van duurzame mobiliteit, het vrijwaren van het milieu en de leefomgeving in Pau en haar agglomeratie.


Op de foto: voorbeeld van een 100% elektrische trambus, zoals die in Hamburg al ingezet wordt.