Slimme boiler verwarmt met overschot zonne-energie

Eneco, Peeeks en Inventum ontwikkelen een slimme elektrische boiler, die gebruik maakt van overvloedige groene energie om te verwarmen. Topsector Energie ondersteunt het project.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #Eneco, #groene stroom, #Inventum, #Peeeks, #slimme boiler

Lees verder

Techniek

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL - Peeeks en partner Eneco zijn een project gestart, dat gesteund is door Topsector Energie van het Ministerie van EZ, om een brug te slaan tussen het energieverbruik van consumenten en energieopwekking uit duurzame bronnen.

De grootste huishoudelijke stroomverbruiker is de elektrische boiler. Ter vergelijking: alle 500.000 elektrische boilers in Nederland vragen evenveel vermogen als ongeveer 600 windmolens kunnen leveren.

Een slimme boiler kan op afstand aan- en uitgeschakeld worden. Zo kan Peeeks schommelingen in groene opwek opvangen én tegelijk de consument een extra betrouwbare warmwaterbron bieden.

In samenwerking met Inventum zijn de eerste honderd slimme boilers gebouwd, getest en geplaatst bij consumenten. Evert Jan Althuis, innovatiemanager bij Eneco: ‘De resultaten zijn veelbelovend. De slimme boiler helpt om de opwek van zon- en windenergie nog efficiënter in te zetten.’

De slimme boiler houdt namelijk niet alleen rekening met de hoeveelheid groene energie in het elektriciteitsnet, maar voert tevens een slim verwarmingsproces uit. De boiler, voorzien van een internetverbinding, wordt automatisch gemonitord en aangestuurd door het Delftse bedrijf Peeeks.