Studente UAntwerpen ontwikkelt alternatief voor bypassoperatie (+video)

Charlotte Palmers, studente aan de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde met LADflow een methode om een bypassoperatie overbodig te maken. Ze won hiermee de Belgische James Dyson Award.

Trefwoorden: #bypass, #bypassoperatie, #Charlotte Palmers, #hartproblemen, #James Dyson Award, #kransslagader, #LADflow, #operatie

Lees verder

research

( Foto: James Dyson Award )

ENGINEERINGNET.BE - Patiënten met een coronaire hartziekte (CHZ) (een aandoening van de kransslagaders) staat op zijn minst drie maanden herstel te wachten na het ondergaan van een bypassoperatie. Met LADflow wordt de gehele operatie overbodig gemaakt en wordt de hersteltijd teruggebracht naar slechts een week.

Een kransslagader kan vernauwd of verstopt raken, waardoor pijn op de borst optreedt bij een vernauwing, of een hartinfarct door verstopping. Wanneer een vernauwing in de kransslagaders zo ernstig is, dat een dotterbehandeling technisch onmogelijk is, staat de patient een bypassoperatie te wachten. Hierbij wordt een omleiding (bypass) gemaakt langs een vernauwing in de kransslagaders, zodat het bloed nu via een nieuwe route kan stromen.

Dit is een revolutionair design om aderen aan elkaar te maken en werd ontwikkeld als alternatief voor een bypassoperatie om zo de hersteltijd en de risico’s te verminderen.

In plaats van een omleiding te leggen via een bypassoperatie, heeft Palmers een oplossing bedacht om twee afzonderlijke aderen door middel van een buisje aan elkaar te maken, om zo op natuurlijke wijze een omweg te vormen zonder dat een operatie nodig is.

Met het speciaal ontworpen uiteinde van 12 haakjes zorgt het ervoor dat er een verbinding tussen 2 slagaders gemaakt kan worden. Dankzij zijn stent-achtige structuur kan hij via de aderen vervoerd worden.

LADflow kan middels een incisie in de kransslager en het losmaken van de borstkasslagader een verbinding tussen deze twee openingen maken om de bloedvoorziening naar het hart te herstellen, ook al staan deze normaal niet met elkaar in verbinding.

De methode is afgeleid van de stent-methode gebruikt bij dotteren.


Video: