ODE vraagt Vlaamse Regering om ambitieus energieplan

Vandaag verwarmen 22.000 warmtepompen woningen en gebouwen in Vlaanderen. Om de hernieuwbare energie doelstelling voor 2020 te halen is een ambitieus beleid nodig.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #duurzaamheid, #energiebeleid, #groene energie, #ODE, #Organisatie Duurzame Energie, #Vlaamse Regering, #warmtepomp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - 51% Studios Architecture )

ENGINEERINGNET.BE - Om de Vlaamse doelstellingen voor groene warmte in 2020 te bereiken, zullen volgens het warmteplan van de Vlaamse regering jaarlijks 8.900 nieuwe warmtepompen nodig zijn.

Dit is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de bijna 4.000 geplaatste warmtepompen in 2016. Vito/EnergyVille schat in een vandaag voorgestelde potentieelstudie dat in 2030 13% van het woningpark in Vlaanderen kan uitgerust zijn met een warmtepomp. Maar ook dit kan enkel mits ondersteunend beleid.

Warmtepompen ontginnen hernieuwbare omgevingswarmte uit de lucht of de ondergrond. Daardoor zijn ze van groot belang in het halen van de energie-en klimaatdoelstellingen. Verwarming van gebouwen neemt de helft van het totale energiegebruik voor zijn rekening.

Warmtepompen zijn een van de belangrijkste sleutels om warmtevoorziening te verduurzamen. Het Warmtepompplatform van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) roept Vlaams energieminister Tommelein en federaal energieminister Marghem op om de omschakeling naar groene warmte een duw in de rug te geven.

Bram Claeys, Algemeen directeur van ODE: “Ambitieuze maatregelen zoals een afbouwscenario voor verwarming met fossiele brandstoffen en een verschuiving van de lasten van de elektriciteitsfactuur naar fossiele verwarming zouden groene warmte een flink eind op weg helpen.”