Homologatie voor autonome tethered drone van DroneMatrix

Het Hasseltse Dronematrix is er als eerste in geslaagd om voor één van zijn systemen, de Tythus, een Belgische homologatie te behalen, die tevens in heel Europa geldig is.

Trefwoorden: #certificering, #DGLV, #drone, #DroneMatrix, #homologatie, #tethered drone, #TYTHUS

Lees verder

Techniek

( Foto: DroneMatrix )

ENGINEERINGNET.BE - Een homologatie kan je het best vergelijken met het gelijkvormigheidsattest van een wagen. Dit attest bewijst dat het drone-toestel veilig geopereerd kan worden in klasse 1A oftewel dronevluchten van het hoogste risico.

Tythus is een “tethered drone”, dwz. dat de drone zijn vermogen en voeding verkrijgt via een kabel, verbonden met een grondstation. Op die manier is het systeem niet meer afhankelijk van een interne batterij en de daar aan gerelateerde korte vliegtijden, maar wordt de drone continu van stroom voorzien via een kabel.

De grootste uitdaging is evenwel om het systeem volledig te automatiseren. Met één druk op de knop stijgt de drone op tot de gewenste hoogte en eenmaal daar kan via een beveiligde beeldtransmissie zowel foto als videomateriaal verzameld alsook verstuurd worden, zelfs vanop grotere afstand.

De drone wordt bestuurd met eenvoudige knoppen of een joystick en de ingebouwde veiligheidsmechanismen (6 in totaal) brengen het toestel steeds veilig naar de basis.

Het begrip “tethered drone” bestaat al langer doch hetgeen dit systeem uniek maakt is de autonomie alsook de precisielanding. Via redundante computertechnologie wordt het systeem gestuurd. Geen moeilijke handelingen of besturingszenders. Een eenvoudige en zelfontwikkelde app is het hart van het systeem.

Via de ingebouwde en opgelegde veiligheidsmechanismen (waaronder stroomuitval, kabelbreuk, data-transmissiebreuk, brand, vandalisme) kan de drone steeds veilig landen. Deze mechanismen zijn ons opgelegd door het DGLV (Dienst Directoraat Generaal van de Luchtvaart) en zij verhoogden zelfs hun eigen veiligheidsnormen op basis van onze technologie.

Van deze drone worden nu een aantal varianten gebouwd voor de veiligheids- en facilitaire markt met de klemtoon op intelligente toestellen die vooral voor security-toepassingen ingezet kunnen worden.