Colruyt test fossiele-brandstofvrije winkel

De Colruyt Group opent de eerste OKay-winkel die geen aardgas of stookolie gebruikt. De winkel recupereert de restwarmte van zijn koelinstallatie om de winkelruimte te verwarmen.

Trefwoorden: #Colruyt, #Colruyt Group, #Eoly, #koelinstallatie, #Okay, #restwarmte, #warmterecuperatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Colruyt Group test deze warmterecuperatie uit in twee gloednieuwe OKay-buurtsupermarkten: de vestiging in Stavelot die nu woensdag opent en een tweede winkel in Viroinval die later dit jaar de deuren opent.

Beide gebouwen zijn extra goed geïsoleerd, wat toelaat om de winkel volledig te verwarmen met de restwarmte van de koelinstallatie. Ze zijn uitgerust met een propaankoeling. Propaan, een natuurlijk koelmiddel, is veel milieuvriendelijker dan chemische koelgassen. De winkel in Stavelot stoot zo 99 % minder CO2 uit voor de verwarming dan een traditionele winkel met verwarmingsketel.

De groep test de warmterecuperatie eerst een jaar lang, om zeker te zijn dat het systeem ook in de winter volstaat. Als de test succesvol is, zullen nog meer winkels met warmterecuperatie verwarmd worden.

Als er in de winter op sommige dagen toch nog bijverwarmd wordt, gebeurt dat met duurzame elektriciteit. Eoly levert daarvoor hernieuwbare stroom, afkomstig van eigen windturbines en zonnepanelen. Ook de compressor van de propaankoeling en de andere winkelinstallaties draaien volledig op groene energie.