Tekort aan infrastructuur nekt verkoop elektrische auto

Een studie van EVBox en Rexel toont aan dat bijna 60% van de Belgische zonnepaneel-eigenaars overweegt om een elektrische wagen aan te schaffen. Maar is ons land daar wel klaar voor?

Trefwoorden: #elektrische wagen, #EVBox, #laadpaal, #oplaadpunt, #Rexel

Lees verder

Nieuws

( Foto: EVBox )

ENGINEERINGNET.BE - De cijfers verbazen Strategic Business Development Manager Steven Leeten van Rexel niet: “Met een elektrische wagen verbruik je tot 60 procent minder dan een normale wagen. Genereer je al je elektriciteit met je eigen zonnepanelen,dan rij je op termijn zo goed als gratis.”

Het aantal ‘stekkerwagens’ (vol elektrische of oplaadbare hybride wagens) in België zit volgens Febiac op 53.733. Dat is goed voor een marktaandeel van ongeveer 1%, terwijl de Vlaamse Overheid naar 7,5% nieuw ingeschreven zero-emissievoertuigen streeft tegen 2020. Nadien moet dit zelfs hoger tot 100% in 2035.

De vraag blijft: is België wel klaar voor de opmars van de elektrische wagen? Stefan Meers, Managing Director van EVBox: “Het aantal laadmogelijkheden en de kennis daarover is in België ontstellend laag. Vooral als je vergelijkt met landen als Nederland of Noorwegen. We zijn dringend toe aan een inhaalbeweging.”

In 2016 waren er naar schatting 1.500 publiek toegankelijke laadpunten in ons land. Volgens de Europese richtlijnen moet dat aantal tegen 2020 stijgen naar 12.000. Maar is dat wel genoeg?

Meers: “Er zijn al veel inspanningen geleverd, maar die zullen nooit volstaan om de totale vraag naar laadmogelijkheden op te vangen. Kiezen 6 op de 10 zonnepaneeleigenaars inderdaad voor elektrisch rijden, dan komen er nog eens 100.000 extra elektrische wagens bij. In dat geval zullen 10.000, 20.000 of meer laadpalen dan niet meer volstaan.”

Een elektrische wagen opladen doe je het veiligst en het snelst via een laadpaal.Slimme en geconnecteerde laadpalen zijn cruciaal om de combinatie van hernieuwbare energie en elektrisch laden maximaal te benutten.