3D coating technologie bij Weisser (+video)

Weisser uit Sankt-Georgen in het Duitse Zwarte Woud liet op EMO een nieuwe 3D additieve technologie zien die verwant is aan vloeiboren en wrijvingsroerlassen (FSW).

Trefwoorden: #Addiitive Manufacturing, #Friction Stir Welding, #Vloeiboor, #Weisser, #wrijvingsroerlassen

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Zelf heeft het bedrijf het over zijn 3D coating technologie. Daarmee kan het verschillende metalen op elkaar bouwen. In verschillende diktes.

De demo op de beurs zette een RVS stift van 10 mm diameter op een stalen plaat. Met aluminium kan men naar een stift van 25 mm. Het proces met aluminium kan veel sneller. Op 10 nauwelijks tien seconden schrijft de machine een laag aluminium neer in een cirkel van 8 cm met een laagdikte van meer dan één millimeter.

Eerst wordt het horizontaal verankerde bouwvlak/substraat inductief opgewarmd. Vervolgens daalt een sneldraaiende vlakke metalen stift naar dat oppervlak en wordt er van boven geleidelijk druk op gezet. De top van de stift wordt gloeiend heet, vervormt plastisch en wanneer de draaiende kop traagzaam voortschrijdt, blijft er (stift)metaal op het oppervlak achter.

Naarmate de draaiende kop voortbeweegt en de druk aangehouden wordt, wordt de stift ‘geconsumeerd’. Op het einde van de rit blijft er een spoor, een laag nieuw materiaal achter op het bouwoppervlak.

Het is allemaal nog erg hands-on. Eenmaal de stift opgebruikt is, dient die vervangen te worden. Dat vergt de operator vandaag nog een paar minuten. Het is dan ook nog een prototype machine. Veel kan wellicht ooit geautomatiseerd worden. Er dienen ook nog veel testen en kwaliteitsproeven te gebeuren op de mogelijkheden en de consistentie van het resultaat.

Hoe dik wil men de ‘coating’? Zijn er insluitingen? Hoe nauwkeurig kan een spoor neergezet worden, etc… Meerdere parameters zijn van belang. De druk op de stift, het materiaal van de stift, de materiaalcombinatie, de snelheid van draaien, de voortgang,… De druk evolueert van 20 N tot 200 N. Draaien evolueert vandaag van 1500 tot 6000 tpm,…

Bij machinebouwer Weisser, een bedrijf van zo’n 500 mensen, buigen zich op dit ogenblik twee medewerkers over de technologie.


(foto-video: LDS)

Video: