Volledige renovatie ammoniaktanks OCI Terminal Europoort

OCI Nitrogen beschikt sinds 2011 in de haven van Rotterdam over een ammoniakterminal. Bij een uitgebreide inspectie van de opslagtanks in 2015 bleek dat renovatie noodzakelijk was.

Trefwoorden: #ammoniak, #OCI Nitrogen, #OCI Terminal Europoort, #renovatie, #veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: OCI Nitrogen )

ENGINEERINGNET.NL - Inmiddels zijn de twee ammoniaktanks volledig gerenoveerden beschikken ze nu over de modernste technieken en veiligheidssystemen.

Terminal Manager André Meulmeester: “We gebruiken de terminal voor de op- en overslag van ammoniak en ammoniakwater. De renovatie van de tanks zorgt voor een verdubbeling van de capaciteit van de terminal. Dit betekent dat in de nabije toekomst meer zeeschepen aan de steiger zullen aanleggen om ammoniak te laden of lossen.”

De eerste tank werd in 2015 gerenoveerd, in 2016 stond de tweede op de planning. De isolatie werd vernieuwd, beide tanks kregen een nieuw dak en er werd een lift geïnstalleerd om veilig op het dak te komen.

Het leidingwerk werd ook volledig vernieuwd. In de oude situatie was er 1 leiding om de tank te vullen. Dit heb je liever niet als de vloeistof in een noodsituatie snel weg moet kunnen. Nu wordt een volledig nieuw systeem gehanteerd waarbij het laden en lossen van elkaar is gescheiden en bovendien veel sneller gaat. De tank wordt aan de bovenkant met een nieuwe leiding gevuld en aan de onderkant leeg getrokken met een grotere leiding.

Conform nationale en internationale richtlijnen en wet- en regelgeving is er geheel nieuwe instrumentatie aangebracht. Denk aan een dubbele niveaumeting, onafhankelijke overvulbeveiliging, temperatuurmetingen en drukmetingen.

Verder zijn alle veiligheden vernieuwd, net als alle loopbordessen en trappen en de ammoniakdetectie is vervangen. Zo’n dertig bedrijven werkten aan de renovatie mee en 45.000 manuren gingen in het werk op.