De Lijn onderzoekt haalbaarheid autonome shuttles

De Lijn gaat samen met Genk en Mechelen onderzoeken of autonome shuttles haalbaar zijn in deze steden. Het gaat om de ruimtelijke inpassing van zelfrijdende bussen.

Trefwoorden: #autonome shuttle, #Ben Weyts, #De Lijn, #openbaar vervoer, #zelfrijdende bus

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - De steden en De Lijn willen zich zo voorbereiden op de mobiliteit van de toekomst. In het voorjaar van 2018 moet de studie klaar zijn. Ook met Antwerpen en Leuven lopen verregaande gesprekken over de opstart van een studie, het bestuur neemt binnenkort een beslissing.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘De zelfrijdende bus is spitstechnologie die tot de verbeelding spreekt. Op Brussels Airport zijn we daar al langer mee bezig: nog dit jaar kiezen we een constructeur om een zelfrijdende shuttlebus voor de luchthaven te bouwen. In een stedelijke omgeving zal de toepassing complexer zijn, maar dat houdt ons niet tegen om te starten met onderzoek’

Het gespecialiseerde bureau BUUR zal tegen begin 2018 een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Concreet gaat het om de haalbaarheid van mogelijke verbindingen, welke trajecten daarbij kunnen horen en welke infrastructurele aanpassingen ze vergen. Daarnaast kijkt de studie ook naar de gevolgen voor de verkeerscirculatie en of er interesse zal zijn van voldoende reizigers.

Eenmaal er duidelijkheid is over een mogelijk traject, worden ook bewoners, handelaars en andere weggebruikers betrokken. Als de studie zegt dat een autonome shuttle kan in een of meerdere steden, volgt een aanbesteding in 2018-2019.


ACHTERGROND
Een elektrische autonome shuttle is verkeersveilig, duurzaam en biedt de kans om een hoge frequentie aan te bieden. Het is een voertuig dat zich zelfstandig en met lage snelheid (gemiddeld 20 km/h) door het verkeer beweegt. Dit gebeurt op een kort, vast traject dat hiervoor is aangepast.

Een autonome shuttle deelt de weg met ander verkeer, er is geen aparte infrastructuur nodig. Daarnaast houdt een dispatching het voertuig in de gaten. De technologie is dezelfde als die in zelfrijdende auto’s.