250 miljoen euro extra voor scale-ups en startups

Het ministerie van Economische Zaken heeft tijdens het Startup-fest samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) 100 miljoen euro aan extra financiering voor scale-ups bekend gemaakt.

Trefwoorden: #Europees Investeringsfonds, #fondsen, #investering, #Minister Kamp, #scale-up, #SEED Capital-regeling, #start-up, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Deze snelgroeiende startups krijgen daarmee hulp om hun activiteiten verder uit te bouwen.

In het fonds gaan marktpartijen naar verwachting nog eens 100 miljoen euro aan kapitaal investeren. Daarnaast komt er voor startups via de SEED Capital-regeling 49,5 miljoen euro beschikbaar aan financiering.

Minister Kamp, Economische Zaken: “Snelgroeiende bedrijven, hebben vaak moeite om voldoende financiering uit de markt te halen. Startups en scale-ups zijn veelal afhankelijk van risicokapitaal van externe investeerders. Dit nieuwe fonds, dat we samen met het EIF lanceren, moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien.”

Binnen het nieuwe fonds voor scale-ups (100 miljoen euro) is 50 miljoen euro afkomstig vanuit de begroting van het ministerie van Economische Zaken. De andere 50 miljoen euro zijn middelen uit het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

Deze extra financiering voor scale-ups is één van de eerste, die met deze Europese middelen in Nederland wordt opgestart. Het Nederlands Investerings Agentschap (NIA), de voorloper van de Nederlandse investeringsinstelling Invest-NL, heeft dit fonds opgezet en is betrokken bij de uitvoering.

In de voorjaarstender van de zogenoemde SEED Capital-regeling van 2017 zijn 6 nieuwe SEED-fondsen gehonoreerd waarmee 49,5 miljoen euro aan extra budget beschikbaar komt voor investeringen in startups.

Een mooie stimulans voor deze startende ondernemingen in innovatieve sectoren als ICT, energie, zorg, agro en voeding. De helft van dit geld is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en de andere helft van private investeerders die via de SEED Capital-regeling risicokapitaalfondsen startups ondersteunen.

Mede dankzij deze regeling wordt het aanbod van risicokapitaal voor startups vergroot. De regeling maakt onderdeel uit van het Toekomstfonds.


Deze fondsen zijn gehonoreerd:
Newion (NICE III), Slingshot Early Growth Fund, JOA Ventures Seed Capital 1, Chemelot Ventures Agri-Foodfonds Venlo, VOC Capital Partners III, Blue Sparrows MedTech Fund