Belgische euromunten voortaan in Nederland geslagen

De komende vier jaar worden de munten geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, dat in handen is van de Belgische Groep Heylen uit Herentals.

Trefwoorden: #euromunten, #Groep Heylen, #Koninklijke Nederlandse Munt

Lees verder

Nieuws

( Foto: KNM )

ENGINEERINGNET.BE - De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) heeft een contract voor de duur van vier jaar toegewezen gekregen, dat de productie omvat van alle Belgische euromunten en herdenkingsmunten in die periode. KNM werd in november 2016 overgenomen door de Groep Heylen.

Het gaat alleen al in 2018 om de productie van ongeveer 73 miljoen circulaire munten, naast de vernietiging van onbruikbaar geworden munten. Ook gaat het om het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten in.

De KNM slaat de officiële circulaire munten voor 60 centrale banken. Dit bedrijf voldoet aan alle strenge veiligheidsnormen van de Europese Centrale Bank.

Eind oktober 2017 zijn bij de Koninklijke Munt van België de laatste euromuntstukken geslagen. De productie werd daar stopgezet omdat de vaste kosten te hoog opliepen. De Koninklijke Munt van België blijft wel verantwoordelijk voor het ontwerp en de bestelling van de munten, alsmede voor het tegengaan van valsmunterij.

De Belgische munten worden voortaan bij de Utrechtse vestiging van het KNM geslagen, samen met munten uit Luxemburg en Jamaica. De uitbesteding aan het KNM leidt tot een besparing van ongeveer 3 miljoen euro per jaar, aldus de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Naast de KNM is Groep Heylen ook eigenaar van de muntenbedrijven Mauquoy Token Company, National Tokens en Royal Blanking International, die gegroepeerd zijn in het bedrijvencluster Royal United Mint.

De Belgische productieactiviteit van dit cluster is in de afgelopen vier jaar in omvang verdubbeld.