NS Stations moderniseert 45 geautomatiseerde fietsenstallingen

Siemens Building Technologies heeft de opdracht ontvangen om 45 geautomatiseerde fietsenstallingen bij stations te moderniseren naar het concept Zelf Service Fietsenstalling (ZSF).

Trefwoorden: #automatisering, #fietsenstalling, #NS, #Siemens, #spoorwegen, #station, #Zelf Service Fietsenstalling

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - Comfortabel, veilig en snel de fiets stallen is het uitgangspunt van de nieuwe fietsenstallingen, die met gebruiksvriendelijke veiligheidssystemen uitgerust gaan worden en fysiek een veel vriendelijker en open uitstraling krijgen.

De basis van het nieuwe ZSF-concept werd vooraf succesvol getest in Bilthoven en Heerenveen. In totaal zullen er ongeveer 45 stallingen worden omgebouwd. De nieuwe stallingen worden, naast het stallen van eigen fietsen, ook gebruikt voor de uitgifte van OV-huurfietsen. Het proces voor verhuur sluit naadloos aan op het zelfservice concept van deze stallingen.

Door de genoemde verbeteringen wordt het in- en uitrijden voor de reiziger vergemakkelijkt waardoor de capaciteit van de stallingen naar verwachting beter benut zal gaan worden. Naast het ZSF concept voor onbemande stallingen zullen NS en Siemens gezamenlijk ook nieuwe innovatieve toegangssystemen voor bemenste fietsenstallingen doorontwikkelen waarbij bijvoorbeeld gebruik gemaakt zal worden van een token op of aan de fiets (RFID-chip).

Met een intelligent camerasysteem en andere voorzieningen zal er voortdurend toezicht zijn op de veiligheid van de reizigers. Vanuit het Security Operations Center van de NS zal toezicht worden gehouden op de veiligheid van de reizigers.