Nuon doet overname en investeert 200 miljoen euro in Windpark Wieringermeer

Vattenfall/Nuon neemt windmolenposities over van Windcollectief Wieringermeer en investeert 200 miljoen euro in de bouw van de eerste vijftig windmolens.

Trefwoorden: #investeren, #Nuon, #overname, #windenergie, #Windpark Wieringermeer

Lees verder

Techniek

( Foto: Nuon )

ENGINEERINGNET.NL - Vattenfall, het moederbedrijf van energiebedrijf Nuon, neemt de 32 windmolenposities over van de leden van Windcollectief Wieringermeer. Dit betekent dat Nuon eigenaar wordt van in totaal 82 windmolens van het toekomstige Windpark Wieringermeer, dat het grootste windpark op het Nederlandse vasteland moet worden.

Nuon is al eigenaar van vijftig windmolenposities, en krijgt met de overname een aanzienlijk groter deel in dit windpark. Tien jaar geleden is gestart met dit windpark en is de samenwerking ontstaan tussen ECN, Nuon en vennoten en Windcollectief Wieringermeer.

ECN blijft eigenaar van de overige zeventien windmolens in het windpark. Daarnaast komt er één windmolen beschikbaar voor de omwonenden, de Poldermolen. Het nieuwe windpark telt daarmee straks honderd windmolens die gezamenlijk circa 1,3 miljard kWh stroom per jaar produceren, waarmee ongeveer 370.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

Naast de overname van de 32 windmolenposities heeft Nuon het investeringsbesluit genomen voor de eerste bouwfase van Windpark Wieringermeer. Hiermee is een investering gemoeid van circa 200 miljoen euro.

De voorbereidingen van de bouw van het windpark zijn inmiddels al gestart. Afgelopen jaar zijn de oude windmolens van Nuon die in de Wieringermeer stonden verkocht. Deze windmolens krijgen grotendeels een tweede leven.

Dit jaar nog zullen de eerste grondwerkzaamheden opstarten om in 2018 ook echt te kunnen beginnen met de aanleg van dit grote windpark. De bouw van de eerste turbines start in 2019. Vanaf 2020 zullen ze stroom produceren. Deze vijftig turbines hebben gezamenlijk een capaciteit van 180 MW.

Het moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft een grote duurzaamheidsambitie en wil binnen een generatie fossielvrij zijn. Windenergie is één van de bronnen om dit te bereiken.

Zo zal het bedrijf de komende vijf jaar zo’n vijf miljard euro investeren in windontwikkeling in verschillende delen van Europa. Nederland is een belangrijke markt voor deze windplannen.