2.000 IoT sensoren gaan spoorinfrastructuur monitoren

Dual Inventive gaat aan ProRail 2.000 Internet of Things (IoT) sensoren leveren. Deze gaat de sensoren landelijk uitrollen voor het monitoren van wisselverwarming en andere railsystemen.

Trefwoorden: #Dual Inventive, #Internet of Things, #IoT, #monitoring, #ProRail, #sensoren, #spoorinfrastructuur, #Strukton Rail, #wisselverwarming

Lees verder

Techniek

( Foto: Strukton Rail )

ENGINEERINGNET.NL - Wisselverwarming voorkomt storingen aan wissels door ijs of sneeuw. Door de werking van de wisselverwarming te monitoren, wil ProRail de beschikbaarheid van het spoor verbeteren.

De sensoren beschikken onder andere over een temperatuurmeter die vaststelt of de verwarming aanstaat. In Nederland krijgen 1.500 wissels met wisselverwarming een sensor. De andere 500 sensoren worden gebruikt op andere spoorsystemen zoals overwegbomen en bovenleiding.

Gedurende twee jaar werden samen met KPN diverse tests uitgevoerd met IoT-sensoren op wisselverwarmingssystemen op het spoor in Utrecht. Vanwege de positieve resultaten werd besloten de proef landelijk uit te rollen met in totaal 1.500 sensoren op wissels. Dual Inventive (onderdeel van Strukton Rail) heeft daarvoor de aanbesteding gewonnen.

De toepassing van deze IoT-sensoren kan tegen lage kosten en is vrij makkelijk te realiseren. De sensoren worden met magneten aan het wissel bevestigd, waarna de sensor-data direct online beschikbaar is.

Ze meten de temperatuur van de spoorstaaf in het wissel, waardoor direct duidelijk is of de wisselverwarming aan staat. Ook in de zomer zijn de sensoren van nut, omdat ze bijvoorbeeld kunnen detecteren of een spoorstaaf vanwege de hitte mogelijk uit gaat zetten.